Denník N

Robí veci, ktoré sa nedajú naučiť. Nemec má 17 a v reprezentácii rozohráva presilovky

Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko. Všetci traja si zahrajú na MS. Foto - TASR/SZĽH/Andrej Galica
Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko. Všetci traja si zahrajú na MS. Foto – TASR/SZĽH/Andrej Galica

1800 slov o hokejistovi, ktorý môže byť najvyššie draftovaným slovenským obrancom.

Na modrej čiare zachováva pokoj a dovolí si aj kľučky, ktorými pripomína skôr švédskych než slovenských hokejových obrancov. Ak by Šimon Nemec na tvári nenosil ochrannú mriežku, pri pohľade na jeho hru by ste mu zrejme neodhadovali sedemnásť rokov.

Mimoriadne talentovaný obranca, ktorému zámorské médiá odhadujú draft do NHL z prvého kola, dostal priestor v príprave seniorskej reprezentácie pred majstrovstvami sveta a napokon si zahrá aj v záverečnom turnaji. Spoločne s ďalším 17-ročným hráčom – útočníkom Jurajom Slafkovským – sa stanú najmladšími Slovákmi na MS v histórii.

„Tréneri urobili zaradením mladých hráčov do tímu skvelú vec. Na majstrovstvách sveta sa tento rok nevypadáva, takže je to podľa mňa perfektný krok pre budúcnosť reprezentácie aj týchto chlapcov. Naberú skúsenosti a budú môcť upútať skautov,“ hovorí Ján Pleva, niekdajší tréner Šimona Nemca.

Bývalý dlhoročný ligový hráč pozná Nemca už z jeho žiackych čias v Liptovskom Mikuláši a ďalej sleduje jeho hokejový rast. Nemec v príprave nastupoval v prvej obrannej dvojici a od Craiga Ramsayho dostával priestor aj v presilových hrách.

„Výborne sa s tým vyrovnal a tréneri mu dôverujú. Vidia v ňom aj kreativitu a vyzrie jedine v takýchto ťažkých zápasoch. V jeho hre určite ešte sú chyby, ale myslím si, že o nich vie. Je zdravo sebavedomý a veľmi mu pomohli juniorské majstrovstvá sveta, ktoré absolvoval,“ vraví Pleva.

Na príklade Šimona Nemca vidno, že najväčšie slovenské talenty nemusia za každú cenu utekať do zahraničia, ale hokejovo môžu rásť aj u nás, ak sa s nimi správne pracuje. Mladý obranca má talent svetovej úrovne, a pritom hral zatiaľ len na Slovensku.

Dočítate sa:

  • prečo dostal Nemec odmalička priestor vynikať;
  • ako presvedčil trénera, že mu nemusí kričať pokyny;
  • ako Nitra rozpoznala a rozvinula jeho potenciál;
  • čo z neho robí takého zaujímavého hráča pre NHL;
  • ako skaut z NHL vníma 17-ročných hráčov v reprezentácii.

Ako nezabiť talent

Výrazný vplyv na kariéru Šimona Nemca mal práve Ján Pleva, ktorý preňho v správnej chvíli urobil jedno z kľúčových rozhodnutí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie