Denník N

Súdna rada vybrala už viac ako polovicu sudcov a sudkýň Najvyššieho správneho súdu, je to však stále málo

Členovia súdnej rady počas výberu sudcov Najvyššieho správneho súdu. Foto - FB súdnej rady
Členovia súdnej rady počas výberu sudcov Najvyššieho správneho súdu. Foto – FB súdnej rady

Pred tromi mesiacmi sa ešte zdalo, že projekt Najvyššieho správneho súdu sa skončí fiaskom. Vyzeralo to tak, že na to, aby začal od augusta fungovať, nebude mať to najdôležitejšie – sudcov a sudkyne.

Dôvodom pesimizmu bol postoj sudcov a sudkýň správneho kolégia Najvyššieho súdu, ktorí výberové konanie na Najvyšší správny súd bojkotovali. Druhé kolo výberového konania však v uplynulých dvoch dňoch ukázalo, že aj sudkyne Najvyššieho súdu dokážu meniť názor.

Súdna rada si v druhom kole vypočula desať uchádzačiek, z toho šesť sudkýň správneho kolégia Najvyššieho súdu a jednu, ktorá tam pôsobí na stáži. Účasť Kataríny Benczovej, Petry Príbelskej, Eleny Berthotyovej, Jany Hatalovej, Moniky Valašikovej, Zuzany Mališovej a Jany Martinčekovej sa prejavil na samotnej úrovni verejného vypočutia.

Namiesto otázok zo správneho práva sa viac hovorilo o etických dilemách a o hodnotových otázkach. Hoci väčšinou kladú otázky z osemnástich členov súdnej rady piati či šiesti ľudia, naučili sa už nevynechávať nepríjemné témy.

Výsledné hlasovanie súdnej rady vo štvrtok ukázalo, že osem uchádzačiek vo verejnom vypočutí obstálo, dve nie. Okrem už vyššie menovaných sudkýň súdna rada „odobrila“ aj právničku Zuzanu Šabovú, ktorá dlhé roky pôsobila na protimonopolnom úrade a teraz je členkou Rady pre štátnu službu.

Naopak, súdna rada neschválila advokátku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie