Denník N

Ministerka Kolíková: Byť predsedníčkou Za ľudí? Všetko je možné (+podcast a video)

Foto – TASR
Foto – TASR

Fico rozpráva nechutnosti a ako politik prekračuje všetky hranice, hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Máte za sebou prvú schôdzu Národnej rady o vašom odvolávaní. Robert Fico ukončil tlačovú besedu o vás takto: „Ja sa nečudujem tomu, že sa šíri informácia, a myslím si, že je pravdivá, že pani ministerka chcela byť dozorkyňou ZVJS, keď skončila právo”. A dodal k tomu: “Nečudujem sa, má presne na to výbavu”. Chceli ste byť niekedy príslušníčkou Zboru väzenskej a justičnej stráže?

Pripadá mi to úplne nechutné a ako absolútne znevažovanie práce príslušníkov a príslušníčok ZVJS. Bez ZVJS by sme nemali pokojný spánok. Bez ohľadu na to, či som po tom túžila alebo nie, sa mi javí absolútne neprípustné, že Fico vo svojom výstupe túto prácu znevažuje.

Druhý nechutný moment nastal, keď povedal, že sú vám prednejšie sexuálne potreby homosexuálov ako duchovné bohatstvo slovenského národa. Takto komentoval to, že ste ako ministerstvo podporili neziskovky venujúce sa problematike LGBTI a nepodporili ste Maticu slovenskú. Prečo je pre vás dôležité podporovať menšiny?

Podporovať menšiny je základom toho, o čom je právny štát. Keby sme nechránili menšiny, tak ľudia, ktorí sú vozičkári, by sa nikdy nikam nedostali. Je nechutnosť vôbec sa zahrávať s podstatou ľudských práv. Samotný dotačný mechanizmus ministerstva spravodlivosti je o ľudských právach. Poslanec Fico asi zabudol, že keď bol premiérom, tak  sám bol pri zriadení výboru LGBTI pod ministrom Borecom. Samozrejme, že obsahom tejto dotačnej schémy bola aj pomoc týmto menšinám.

Po ženách či homosexuáloch Fico nenávidí aj konkrétnych prokurátorov a sudcov, ktorí rozhodujú vo viacerých kauzách. Aj v stredu nakreslil mená viacerých z nich na tabuľu, tvrdí, že nerozhodujú spravodlivo, a zopakoval, že ak sa zmení vláda, tak budú musieť odísť zo svojich pozícií. Ako tieto vyhrážky vnímate?

Je to zneužívanie jeho pozície ako politika a verejného činiteľa, pretože sa vyhráža ľuďom, ktorí vykonávajú vážnu profesiu, či už sú to sudcovia, alebo prokurátori. Zjavne sa mu nepáči, ako konajú. Vyšetrujú trestné činy, ktoré sú spájané s korupciou počas jeho vládnutia, a rozumiem, že je z toho nervózny a používa rôzne nástroje, ktoré vníma ako účinné na svoju obranu. Toto je hranica, za ktorú by už politik nemal ísť.

Video: Ministerka Kolíková: Byť predsedníčkou Za ľudí? Všetko je možné (Monika Tódová, Martina Koník)

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Mária Kolíková

Slovensko

Teraz najčítanejšie