Denník N

Členka konzília Koščálová: Druhá vlna nás zasiahla nepripravených, tretej sa tak veľmi neobávam

Alena Koščálová. Foto - Koščálová
Alena Koščálová. Foto – Koščálová

Primárka Alena Koščálová hovorí, že by konzílium odborníkov privítalo intenzívnejšiu komunikáciu s novým ministrom zdravotníctva.

Alena Koščálová je členka konzília odborníkov a primárka infekčného oddelenia na bratislavských Kramároch. V rozhovore hovorí o pandemickej únave z testovania,

  • o tom, prečo sa zmeny v opatreniach aj testovaní robia dlho a náročne,
  • o komunikácii s novým ministrom,
  • aj o tom, či jej kolegovia na oddelení zvažujú výpovede.

Posledné týždne sa situácia výrazne zlepšuje, už sme po druhej vlne? 

Už to tak celkom vyzerá, je to optimistickejšie a blížime sa k záveru druhej vlny. Je však dôležité, aby ľudia boli stále ostražití, lebo aj teraz máme neporovnateľne viac prípadov, ako sme mali v tomto období pred rokom. Ale trend sa zlepšuje, aj napriek tomu, že otvárame. Myslíme si, že druhá vlna je viac menej na konci, a veľmi sa z toho teším.

Prejavuje sa to už aj u vás na oddelení?

V nemocnici veľmi cítime postupný pokles pacientov. Tešíme sa, že sme schopní poskytovať starostlivosť aj pacientom, ktorí nemajú covid. Počas posledného roka sme dokázali prijímať iných ako covidových pacientov len počas leta. Pre nás je to obrovská pozitívna zmena a je to dôležité najmä pre mladších lekárov. Máme lekárov, ktorí sú u nás vyše roka a zatiaľ sa stretli hlavne s covidovými pacientmi. Pre ich profesijný rast je dôležité, aby sa stretávali aj s inými diagnózami.

Popri práci na oddelení ste aj členkou Konzília odborníkov. Fungujete dnes pod ministrom Lengvarským inak ako pod Marekom Krajčím? 

Práca konzília sa v zásade nezmenila. Preberáme komplexné témy a často čelíme rôznym politickým tlakom, preto by sme uvítali intenzívnejšiu komunikáciu s novým ministrom. Chápeme však, že pri preberaní agendy má iné dôležité témy, a dúfame, že postupne budeme viac spolu komunikovať.

Čo to znamená? Nechodí na vaše stretnutia alebo má menší záujem o vaše stanoviská?

Nepovedala by som, že nemá záujem, cítime jeho dôveru, a to je pre nás dôležité. Ale nezúčastňuje sa sedení konzília. Bývalý minister Krajčí sa zúčastňoval, niekedy tam bol aj celý čas. Sú to niekoľkohodinové stretnutia a je veľmi ťažké, aby tam bol minister prítomný celý čas, ale pre nás je dôležité, aby sme si vedeli s ministrom odkomunikovať hlavné výstupy našich stretnutí.

Nemáte dohodnuté, ako spolu o výstupoch komunikovať?

Komunikáciu nastavujeme. Dnes sa to takto nedeje, ale veríme, že v budúcnosti sa to zmení.

Akceptuje vaše návrhy?

Áno, musím povedať, že čo sa týka akceptácie a dôvery, máme pocit, že ju máme. Treba povedať, že témy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie