Denník N

Placebo je najzaujímavejšia z najčudnejších vecí v medicíne, vraví lekár. Prečo fungujú cukrové pilulky a rituály

Ilustračné foto – unsplash.com/@sharonmccutcheon
Ilustračné foto – unsplash.com/@sharonmccutcheon

Lekár z urgentu vraví, že s placebo efektom za určitých okolností pracujú aj na oddelení. „Z taktických dôvodov nie je vhodné rozoberať to verejne,“ povedal lekár a dodal, že ak by sa o tom vedelo, nemuselo by to fungovať. Nový výskum však naznačuje, že niekedy by mohlo fungovať aj priznané placebo.

V seriáli M*A*S*H je scéna, ako zraneným vojakom podajú cukrové pilulky namiesto morfia, ktoré došlo. Hoci boli vojaci vo veľkých bolestiach, po chvíli sa všetci upokoja, niektorí dokonca zaspia.

„Ak tomu uveríme my, uveria tomu aj oni [pacienti],“ povie plukovník Sherman Potter pred podaním placeba. „V opačnom prípade berú len cukrové pilulky,“ dodá plukovník.

Lekári navodia dojem, že ide o skutočné lieky. Keď sa jeden z pacientov sťažuje, že liek nezaberá, kapitán B. J. Hunnicutt najprv odmietne podať druhú tabletku, potom váhavo dodá: „Ešte jednu, ale viac už nie. Tieto veci sú príliš silné.“

Pacienti verili, že dostávajú skutočné lieky, aby placebo zafungovalo. Nový výskum vydaný v časopise Pain však ukazuje, že placebo by mohlo fungovať aj v prípadoch, keď pacient vie, že dostáva placebo.

Experimentálna a kontrolná skupina

S termínom placebo sa ľudia v poslednom čase mohli stretnúť najmä v súvislosti s klinickým testovaním vakcín proti covidu. Počas testovania sa účastníci náhodne rozdelia do dvoch skupín – experimentálnej, ktorej sa podá vakcína, a kontrolnej s placebom, napríklad soľným roztokom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie