Denník N

Kováčik sa pýtal na slobodu: Som bezúhonný, zarábal som dosť, úplatky som nepotreboval

Dušan Kováčik v momente, keď ho v októbri zadržali. Foto - TASR
Dušan Kováčik v momente, keď ho v októbri zadržali. Foto – TASR

Hoci Dušan Kováčik skončil vo funkcii špeciálneho prokurátora, podľa sudkyne má stále vplyv, aj preto ho nechala za mrežami. Našli uňho neštandardne veľa peňazí.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa snažil dostať spoza mreží vyhláseniami, že je „absolútne bezúhonný”, nikdy nebol za nič odsúdený, v živote sa dopustil len dvoch dopravných priestupkov ukončených napomenutím, a keďže dosť zarábal, ani nemal dôvod brať úplatky.

„V dôsledku stabilných a poctivých príjmov z výkonu funkcie, ako i z výsluhového dôchodku nemal potrebu podieľať sa na akýchkoľvek kriminálnych aktivitách,“ opisuje Kováčikovu obranu uznesenie, ktorým ho sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská v pondelok ponechala vo väzbe.

Uznesenie poskytli Denníku N po infožiadosti. Kováčik čelí obžalobe, že namiesto stíhania zločincov spolupracoval s mafiánmi a zobral od nich úplatok 50-tisíc eur. V júli sa preto postaví pred súd.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ešte pred začatím súdu a po vyše 200 dňoch vo väzbe sa chcel dostať na slobodu a vykreslil sa ako slušný a poctivý človek, ktorému stačili jeho oficiálne príjmy.

Ako špeciálny prokurátor patril medzi najlepšie platených štátnych funkcionárov, v roku 2019 zarábal okolo 8 700 eur mesačne. Len guvernér Národnej banky Slovenska a prezidentka dostávali viac.

„Zdôraznil, že dlhé roky zastával funkciu špeciálneho prokurátora a nikdy nebol ani disciplinárne sankcionovaný, pred obmedzením osobnej slobody viedol riadny rodinný život s manželkou, s ktorou má dvoch dospelých synov a zároveň sú už i starými rodičmi,” zachytáva uznesenie, ako sa 59-ročný Kováčik snažil presvedčiť súd, aby ho pustil.

Bezúhonný? Možno si to zabezpečil

Pamelu Záleskú však nepresvedčil, sudkyňa pripomína, že pri hodnotení jeho bezúhonnosti „nemôže zostať celkom bez významu, že veľmi dlhé obdobie predovšetkým a najmä vykonával povolanie a v ňom zastával funkciu, z ktorej mal jednu z najlepších pozícií, umožňujúcich mu práve takúto bezúhonnosť, resp. beztrestnosť si dôkladne a dôsledne zabezpečovať (a to nielen pre seba)“.

Sudkyňa v uznesení zároveň spomína, že Kováčik si mal „počas dlhšieho obdobia zadovažovať finančné prostriedky v neštandardne veľkom rozsahu a neštandardne neobvyklým spôsobom“. Viac podrobností neuvádza.

Keď Kováčika v októbri zadržali a skončil vo väzbe, našli uňho obálku s 10-tisíc eurami. Ešte ako špeciálneho prokurátora ho polícia počas vládnutia Ficovho Smeru vôbec nepreverila, keď sa dozvedela, že v roku 2017 prišiel do banky vložiť na účet hotovosť 204-tisíc eur.

Bývalý šéf spravodajskej jednotky finančnej správy Pavol Vorobjov nedávno vyšetrovateľom priznal, že mal od šéfa NAKA Petra Hraška pokyn tento Kováčikov vklad nepreverovať.

Kováčik podľa sudkyne Záleskej je stále vplyvný človek a po prípadnom pustení na slobodu by mohol zasahovať do svojho prípadu.

Konštatuje, že 17 rokov stál na čele špeciálnej prokuratúry, a hoci v tejto pozícii v januári skončil, stále má kontakty a vplyv, ktorý by mohol využiť vo svoj prospech.

Vo funkcii si totiž budoval väzby na „osoby tiež s náležitým dosahom a vplyvom v obdobnom mocenskom postavení, zosieťované a poprepájané v nečitateľnej a nie úplne prehľadnej (účelovo utajovanej a zámerne skrývanej) spleti vzťahov. Tieto kontakty môže po prepustení z väzby zaktivovať neodkontrolovateľnými spôsobmi a formami a po ich oživení sa pokúsiť aj o iný spôsob nezákonného zásahu do objasňovania skutočností závažných pre trestné stíhanie.“

Kováčika teda čaká začiatkom leta súd. Je obžalovaný z toho, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov, údajne jej vynášal informácie z vyšetrovacích spisov. Od mafie mal podľa obžaloby zobrať ako špeciálny prokurátor úplatok 50-tisíc eur za pomoc pri prepúšťaní bossa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Len za prijatie úplatku mu hrozí väzenie päť až dvanásť rokov. Kováčik trvá na tom, že je nevinný.

Či ostane vo väzbe, definitívne posúdi Najvyšší súd

Na slobodu sa snažil dostať aj tvrdeniami, že už nemá ako svoj prípad ovplyvniť, pretože podaním obžaloby bolo ukončené vyšetrovanie.

Sudkyňa Záleská však v pondelok rozhodla, že má ostať v kolúznej aj preventívnej väzbe. Podľa nej sú oprávnené obavy, že by mohol v trestnej činnosti pokračovať a mohol by aj ovplyvňovať svedkov. Poukazuje na to, že samotný Kováčik navrhuje ešte vypočutie nových svedkov. Z uznesenia nie je zrejmé, o koho ide.

Kováčik odmieta, že by mal ešte vplyv. Argumentoval tým, že špeciálnym prokurátorom je už Daniel Lipšic, on je iba radovým prokurátorom s pozastaveným výkonom a do ukončenia trestného stíhania nebude mať prístup k spisom ani do budovy špeciálnej prokuratúry.

Pri pondelňajšom rozhodovaní o jeho väzbe mu priťažilo, že je stíhaný aj v ďalších prípadoch. V marci ho obvinili z prijímania úplatku 50-tisíc, ktorý má súvisieť s pomocou pre ďalšiu známu mafiánsku skupinu – sýkorovcov.

Kováčik sa sťažoval na to, že vo väzbe sú zlé podmienky, neustále je kontrolovaný a narúša mu to aj spánok. Sudkyňa Záleská v uznesení pripomína, že za podmienky väzby nemôže súd a ani Trestný poriadok. Ten chce teraz meniť Sme rodina Borisa Kollára, podmienky väzby však upravuje zákon o výkone väzby.

„Vzhľadom na poznatky získané z výsluchu obvineného však súd konštatuje, že v tomto prípade sa v protichodnej pozícii stretávajú dve práva, z ktorých v aktuálnej situácii prevažuje potreba dôslednej kontroly obvineného, paradoxne s cieľom poskytnúť mu tú najlepšiu ochranu nad jeho právom na ničím nerušený spánok,“ podotýka v uznesení sudkyňa Záleská.

Kováčik podal sťažnosť proti tomu, že nebol pustený z väzby. Definitívne tak v najbližšom čase rozhodne Najvyšší súd.

Vo funkcii špeciálneho prokurátora sa Kováčik preslávil pomerom 61:0, ktorý symbolizoval, že za dlhé roky nepodal nijakú obžalobu a prípady skôr zametal pod koberec. Medzi takéto patrili kauza Gorila, prípad hlasu podobného Robertovi Ficovi či daňový podvod Ladislava Bašternáka, ktorého opätovne začali vyšetrovať a aj odsúdili až po článkoch Denníka N a Trendu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dušan Kováčik

Slovensko

Teraz najčítanejšie