Denník N

Klus: S Gyimesim si už nebudeme odkazovať cez médiá, nie som hungarofób, Klus-klus-klan je cez čiaru

Foto N - Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) rekapituluje spory s poslancom Györgyom Gyimesim (OĽaNO), chce vzájomné vzťahy napraviť.

Zároveň dúfa, že premiér Eduard Heger hovoril s ministrom financií Igorom Matovičom o tom, že je neštandardné, aby ho na cestách do Maďarska sprevádzal Gyimesi a nie zástupca našej diplomacie. V rozhovore hovorí:

  • ako by dnes možno niektoré veci na adresu Gyimesiho povedal inak,
  • že maďarskú komunitu na Slovensku vníma ako prodemokratických spojencov,
  • že podporu ambícii maďarského premiéra Viktora Orbána byť hegemónom V4 si pri tomto politickom vedení nášho rezortu diplomacie nevie predstaviť,
  • čo si myslí o kauze Sputnik a Matovičovi.

Už ste si sadli a uzmierili ste sa s poslancom Györgyom Gyimesim z OĽaNO? 

Fyzicky sme síce spolu ešte nesedeli, ale volali sme si a pred pár dňami sme si aj písali. Z času na čas sa ešte objavia úvahy o našom pomyselnom konflikte. U mňa však naďalej platí dohoda, ktorú sme urobili nedávno – veci si nebudeme odkazovať cez médiá. Ak máme na niektoré témy odlišné názory, tak by sme si ich mali odkonzultovať mimo kamier, mimo médií. Pretože ak naše spory niekomu prospievajú, tak radikálom. Úprimne, myslím si, že opozícia sa na tom môže iba dobre zabávať.

Nazvali ste ho diverzantom plateným za rozoštvávanie Slovákov a Maďarov, on vyhlásil, že by ste nedošli ani po prah dverí ministerstva zahraničia v Budapešti. Spätne by ste niektoré svoje výroky korigovali?

Možno by som dnes niektoré povedal inak.

O maďarskej komunite na Slovensku ste hovorili, že môže predstavovať bezpečnostné riziko a sú tu separatistické tendencie, podobne ako v Abcházsku alebo na Kryme.

Môj problém

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie