Denník N

Namiesto trofejí pózoval so samopalom. Príbeh Adriana – futbalistu, ktorý mohol byť najlepší na svete

Adriano na Pohári konfederácií 2005. Foto - TASR/AP
Adriano na Pohári konfederácií 2005. Foto – TASR/AP

Legendou sa stal vo svete videohier.

Prebiehali záverečné sekundy priateľského zápasu medzi Realom a Interom, keď milánsky klub za stavu 1:1 rozohrával priamy kop. K lopte sa postavil 19-ročný brazílsky mladík Adriano, ktorý do zápasu zasiahol z lavičky.

Na portáli The Players‘ Tribune v uplynulých dňoch vyšiel rozsiahly Adrianov príbeh, v ktorom si spomenul aj na tento moment. Nahnevaný Marco Materazzi, ktorý sa o pár rokov preslávil „hlavičkovým incidentom“ so Zinedinom Zidanom, chcel Adrianovi vziať loptu a rozohrať priamy kop sám.

„Potom však do toho vstúpil Clarence Seedorf a povedal: ‚Nechaj to kopnúť toho chlapca.‘ So Seedorfom sa nikto nezahráva, a tak ustúpil,“ spomína Adriano.

Brazílčan si vzal dlhý rozbeh a loptu bez hlbšieho premýšľania čo najprudšie napálil smerom na bránu. Tá sa zľahka odrazila od brvna, zapadla za Ikera Casillasa a Inter vyhral 2:1.

Slávny Adrianov gól bol predznamenaním novej éry. Inter získal útočníka, ktorého v Brazílii považovali za nástupcu Ronalda a v úvodných sezónach v Miláne naozaj ukazoval, že by sa mohol stať najlepším futbalistom na svete.

Zlatan Ibrahimovič si na Adriana vlani spomenul, keď sa ho reportéri SPORTbible spýtali, kto bol jeho najtalentovanejším spoluhráčom: „Strieľal góly z každého uhla, nikto mu nedokázal vziať loptu. Bolo to zviera. Škoda len, že to vydržalo tak krátko.“

Zatiaľ čo Ibrahimovič v 39 rokoch stále strieľa góly v Serii A, jeho rovesník mal v 25 rokoch už to najlepšie za sebou a v uplynulých rokoch by ste ho namiesto futbalových ihrísk objavili skôr v brazílskych favelách.

„Niekedy si myslím, že som jedným z najviac nepochopených futbalistov na svete,“ píše v článku pre The Players‘ Tribune.

Výkrik, ktorý všetko zmenil

V uplynulých rokoch Adriano plnil stránky novín špekuláciami o jeho smrti či zábermi, na ktorých sa v opitosti potáca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie