Denník N

Pre niektoré deti to bol teleport do septembra, hovoria učiteľky detí z chudobných rodín (anketa)

Foto - Tomáš Hrivňák
Foto – Tomáš Hrivňák

Našim žiakom nechýbajú kamaráti, chýbajú im povinnosti, pravidlá, podpora, motivácia, pochvaly, povzbudenia, hovorí učiteľka z Muránskej Dlhej Lúky.

Nemohli sa pripojiť cez internet, nemajú doma stôl a ani pokojné miesto, kde by si robili úlohy. Učiteľky detí z chudobného prostredia postupne zisťujú, v akom stave sa im žiaci vracajú do škôl. Hoci sa tieto deti mohli učiť aj počas druhej vlny v malých skupinkách, nestačilo to. Učiteľky hlásia, že medzi deťmi sú obrovské rozdiely.

„Smutné je to, že sú to prevažne tie deti, ktoré už pred zavretím škôl mali vo vedomostiach medzery a zaostávali. Týmto časom doma sa rozdiely a priepasť medzi spolužiakmi ešte prehĺbili,“ hovorí učiteľka z Dobšinej.

Učiteliek a riaditeliek škôl s deťmi z chudobného prostredia sme sa pýtali:

  • Aké deti sa vám vrátili do škôl? Ako na nich vidno ten dlhý čas doma?
  • Ako dlho budú deti zabiehať zameškané a čo s nimi budete robiť, aby ste ten polrok dobehli?

Monika Podolinská

učiteľka, ZŠ Muránska Dlhá Lúka

Aké deti sa vám vrátili do škôl? Ako na nich vidno ten dlhý čas doma?

To, čom som si uvedomila ako prvé, neboli zameškané vedomosti. Mala som pocit, že zabudli, ako v škole fungovali pred dištančným vzdelávaním. Zabudli na pravidlá, ktoré sme si kedysi spoločne naformulovali. Nedokázali udržať pozornosť pri akejkoľvek aktivite. Klasická 45-minútová vyučovacia hodina bola pre ne pridlhá.

Čo sa týka komunikačných zručností a používania slovenčiny a rómčiny, po prechode na prezenčné vzdelávanie zo začiatku prevládal ich materinský jazyk. V prípade našich žiakov je to jazyk rómsky. Začali sme odznovu – cez ranný kruh, brainstorming, zážitkové učenie, až po motivovanie za pravidelnú dochádzku a plánovanie dlhodobejších projektov.

Keďže covid ochorenie zasiahlo aj niektorých z nich, boli zodpovednejší a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie