Denník N

Senát Najvyššieho súdu sa už dohodol: rozhodnutie o Kuciakovi bude o mesiac

Marian Kočner. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prokuratúra žiada zrušenie rozsudku a odňatie veci senátu Ruženy Sabovej, ktorý v nej rozhodoval.

Traja sudcovia Najvyššieho súdu už pravdepodobne dospeli k rozhodnutiu vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z februára 2018. Najvyšší súd oznámil, že termín verejného zasadnutia, kde bude známe, čo sa stane s prípadom ďalej, bude 15. júna o 9.00 h. Spisy k prípadu študovali pol roka.

„Keď senát určil termín verejného zasadnutia, tak nejaký predbežný právny názor na to už musí mať vytvorený,“ reagoval na to Peter Kubina, ktorý je právnym zástupcom rodiny Jána Kuciaka. Určenie termínu verejného zasadnutia privítal.

Rodina zavraždeného novinára a jeho priateľky čaká, že Najvyšší súd zruší oslobodzujúci rozsudok, ktorý vyhlásil Špecializovaný trestný súd vlani v septembri. Senát, ktorému predsedala Ružena Sabová, odsúdil Tomáša Szabóa za vraždu, Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú oslobodil. Kočnera v pomere 3 : 0, Zsuzsovú 2 : 1.

Fakty o vražde

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Matinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 vo Veľkej Mači. Ako prvého odsúdili sprostredkovateľa vraždy Zoltána Andruskóa. Súd schválil dohodu o vine a treste a Andruskó dostal 15 rokov.

Ako druhého odsúdili Miroslava Marčeka, ktorý na obete strieľal. Dostal 25 rokov. Súd mu mierne znížil trest za to, že sa napokon k vražde priznal, aj keď nie okamžite, ako to urobil Andruskó.

Tomáš Szabó, ktorý Marčeka do Veľkej Mače doviezol, dostal 25 rokov. On, Kočner aj Zsuzsová vinu doteraz popierajú. Motívom vraždy boli podľa prokuratúry Kuciakove články o Kočnerovi.

To, že Najvyšší súd vo veci určil termín verejného zasadnutia, nehovorí nič o tom, ako rozhodne. Ak chcú odvolacie súdy rozsudok zrušiť, tak to zvyčajne spravia aj od stola na neverejnom zasadnutí. V tomto prípade sa však môže stať aj to, že súd potvrdí odsudzujúci verdikt o Tomášovi Szabóovi a zruší oslobodzujúci verdikt vo veci Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. To všetko môže urobiť na verejnom zasadnutí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie