Denník N

Briti sa boja, že im indický variant pokazí leto. Slovensku môžu pomôcť predpovedať vývoj pandémie

Ilustračné foto N - Denisa Čimová
Ilustračné foto N – Denisa Čimová

Prvý prípad indického variantu sa u nás objavil v stredu. Bioinformatik Tomáš Vinař, ktorý vzorky vírusov sekvenuje, hovorí, že od odobratia vzorky po výsledok môže prejsť aj niekoľko týždňov, no záplavu novým variantom zatiaľ nepredpokladá.

Prvý prípad laboratórne potvrdeného „indického“ variantu koronavírusu s označením B.1.617 oznámil v stredu Úrad verejného zdravotníctva SR.

Infikovaný muž je z Bratislavského kraja a prišiel na Slovensko z Indie.

„Muž dodržiaval zásady domácej izolácie, priebeh jeho ochorenia si nevyžiadal hospitalizáciu. Identifikovali sme jeden úzky kontakt zo spoločne obývaného bytu. Úzky kontakt mal negatívny výsledok testu. Všetky protiepidemické opatrenia boli zabezpečené,“ uviedol vo vyhlásení hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Či je indický variant na Slovensku rozšírený výraznejšie alebo išlo o ojedinelý prípad, sa pravdepodobne dozvieme v priebehu niekoľkých týždňov.

„Momentálne sekvenujeme s veľkým oneskorením. Väčšina vzoriek je niekoľko týždňov stará, kým sa dostanú do analýzy. Táto vzorka bola sekvenovaná na inom pracovisku, nie u nás, ale takisto predpokladám, že nie je úplne najnovšia,“ hovorí bioinformatik Tomáš Vinař z Univerzity Komenského v Bratislave .

Situáciu v Európe a na Slovensku minulú zimu výrazne zhoršil britský variant, ktorý sa šíril rýchlejšie ako jeho predchodcovia. Ten momentálne podľa Vinařa tvorí viac ako 98 percent všetkých vírusov, ktoré zachytia.

Užšiu paletu variantov máme podľa neho aj v porovnaní so susednými krajinami, a tak výrazný výskyt indického variantu zatiaľ nepredpokladá.

Variant znepokojenia

Zatiaľ čo v Európe počet prípadov aj úmrtí klesá, India je momentálne jednou z najpostihnutejších krajín a zažíva najhoršiu vlnu infekcie aj úmrtí od začiatku pandémie. Covid-19 si v krajine vyžiadal už viac než štvrť milióna obetí. 

Podozrenie z katastrofálnej situácie padá na indický variant vírusu, ktorý Svetová zdravotníka organizácia (WHO) eviduje už v minimálne 44 krajinách.

V pondelok ho WHO zaradila k takzvaným „variantom znepokojenia“, kam patrí aj takzvaná britská (B.1.1.7), juhoafrická (B.1.351) či brazílska (P1) verzia vírusu.

Varianty sú označené ako „znepokojivé“, ak existujú dôkazy, že sa šíria rýchlejšie, spôsobujú závažnejšie ochorenie alebo sa lepšie vyhýbajú už získanej imunite než verzie vírusu, ktoré už v spoločnosti cirkulujú.

Veľká Británia, v ktorej je variant po Indii najviac rozšírený, vyhlásila indický podtyp B.1.617 za hodný obáv už začiatkom mája. Infekcie týmto variantom vtedy v krajine vzrástli z počtu 202 na 520 za týždeň.

Prečo sa nám oplatí sledovať Veľkú Britániu?

Na mieste sú teda otázky, či indický variant neprekazí letné otváranie Slovenska a Európy, či sa vie šíriť rýchlejšie ako jeho predchodcovia a či dokáže prelomiť obranu vakcín

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie