Denník N

Slovenská a maďarská diplomacia sa po ostrých vyjadreniach vracajú k miernejšiemu tónu, harmónia je ešte ďaleko

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto - TASR
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto – TASR

Maďarsko sa nechce zapájať do vnútropolitických diskusií Slovenska, komentoval maďarský minister zahraničných vecí slová Igora Matoviča o tom, že Budapešť je znepokojená vyjadreniami šéfov slovenskej diplomacie.

Maďarská a slovenská diplomacia hľadajú cestu späť z konfliktov, ktoré sa otvorili po návšteve maďarského ministra zahraničných vecí v Komárne a expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) v Budapešti. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó sa stretol vo štvrtok s ministrom Ivanom Korčokom v Bratislave na rokovaní ministrov stredoeurópskych krajín v rámci skupiny C5, do ktorej patrí aj Rakúsko, Česko, Slovinsko, a rokovaní sa zúčastnil tentoraz aj ukrajinský šéf diplomacie.

Szijjártó sa ministra financií Matoviča zastal, nepriamo ho však aj skritizoval, keď povedal, že ak budú medzi dvoma krajinami sporné otázky, majú sa o nich rozprávať medzi sebou a nie cez médiá. Práve Matovič v apríli pre spravodajstvo najsledovanejšej televízie Markíza hovoril o tom, že Maďarsko je znepokojené „nepriateľskými vyjadreniami“ predstaviteľov slovenskej diplomacie.

Ako sa to začalo

Poslednú cestu maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa na Slovensku začiatkom marca sprevádzal diplomatický konflikt medzi Bratislavou a Budapešťou. Szijjártó vtedy rokoval o dvojakom štátnom občianstve s poslancom OĽaNO Györgym Gyimesim a Ivan Korčok si preto predvolal maďarského veľvyslanca v Bratislave. Gyimesi nemal mandát rokovať s maďarským ministrom a zákon o štátnom občianstve je vnútornou záležitosťou Slovenska, vyhlásil Korčok.

Vzťahy medzi Korčokom a Szijjártóm ďalej komplikovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Maďarská aliancia

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie