Denník N

Sudca z Michaloviec o kolúznej väzbe: Zase „naši“ ľudia

Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Pčolinský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Niet na Slovensku takého dôležitého človeka, kvôli ktorému by sa mal tak rýchlo a bez dlhšej odbornej debaty meniť zákon.

Autor je sudca Okresného súdu Michalovce, bývalý prokurátor

„Náš“ človek, „naši“ ľudia. Poznáme tie pojmy z čias minulých. Poznáme tie pojmy z čias, keď vládna moc rozdelila ľudí na „našich“ a tých druhých. Že by to tak nemalo byť? Súhlasím, ale tí hore si povedali, že prečo nie. Stačí si spomenúť na to známe – vyhraj voľby a môžeš všetko. A zobrali to doslova. Pojem báť sa nepoznali. Veď kto už nám čo môže urobiť, keď všade dáme „našich“ ľudí. Nikto a nič. A môžeme pokojne bašovať v tomto štáte. Okrem východu, lebo tam aj tak nič nie je. Vlastne lepšie povedané spravovať tento štát. To znie úplne odlišne ako slovo bašovať.

A tak ho spravujeme na spôsob štátnych hmotných rezerv. Kupujeme, predávame, a keď príde kríza, tak nič nemáme. Vlastne štát nemá. „Naši“ ľudia majú. Keď nemajú priamo oni, tak majú ich dvadsaťročné deti, alebo družky, alebo rodičia, alebo kamaráti cez nastrčené firmy. A najlepšie cez nejaké schránkové v zahraničí. Zrazu nadobudnú, a to nielen dospelí, ale aj deti 500-tisícové  byty, drahé autá, drahé hodinky, apartmány, stavebné pozemky v Tatrách.

Súkromní podnikatelia, z ktorých mnohí roky budovali po revolúcii svoje firmy na zelenej lúke, sa len čudovali, ako ich predbiehajú mnohé novovzniknuté firmy, ktoré majú niekedy aj jedného či dvoch zamestnancov. A aké sú zrazu úspešné. A zaujímavé je, že tie firmy často obchodujú so štátom. Na Slovensku vznikol za minulej éry akýsi nový typ súkromných podnikateľov, ktorých je možné nazvať takzvanými štátnymi súkromnými podnikateľmi.

Na fungovanie tohto štátu sa skladáme my všetci a v kútiku duše čakáme, že v prípade problémov nám ten štát pomôže. Hlavne keď tí hore s drahými hodinkami na rukách, ktorí tajne bývajú v obrovských bytoch, vyvážajúci sa v drahých autách neustále roky hovoria o tom, ako je ich cieľom vybudovať silný sociálny štát. A môžu byť spokojní. Vybudovali ho. Veľká škoda, že len pre svojich ľudí a na úkor tých ostatných. Tí ostatní majú smolu, nie sú „naši“ ľudia. A tí „naši“ si urobili zo štátu dojnú kravu a svoje štátne funkcie zneužívali na svoje vlastné obohacovanie.

Svedčia o tom rôzne prípady, o ktorých sa dennodenne píše a pre ktoré skončili mnohí vo väzbe. Považujem za veľmi zlé vysvedčenie pre vládnu moc v štáte a hanbu pre samotný štát, pre ľudí v tomto štáte, už len tú skutočnosť, že pre závažné podozrenia z trestnej činnosti skončilo vo väzbe v podstate celé vedenie polície, špeciálny prokurátor, najvyšší predstavitelia finančnej správy, tajnej služby, sudcovia. O ich vine môže rozhodnúť právoplatne len súd, pretože platí prezumpcia neviny, ale už dnes je zrejmé, že viacerí sa k trestnej činnosti priznali a zároveň usvedčujú aj iných. Takže tváriť sa dnes, že skutok sa nestal, sa už v mnohých prípadoch ani nedá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie