Denník N

Kollár a Fico majú na zmenu kolúznej väzby dosť hlasov, opäť hrozí rozpad koalície (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zmaríte vyšetrovanie, varuje ministerka spravodlivosti poslancov, ktorí chcú zmeniť Trestný poriadok. Na slobodu by mohli ísť Jankovská, Kičura aj Pčolinský.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V parlamente môže prejsť novela Trestného poriadku, ktorá umožní, aby sa z väzby na slobodu dostala bývalá štátna tajomníčka za Smer Monika Jankovská, bývalý riaditeľ Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura aj bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.

Tieto tri mená povedala v piatok v Národnej rade ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), keď apelovala na poslancov, aby neprijali novelu, ktorú pripravila poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová a podporujú ju Smer, Hlas či Kotlebova ĽSNS a odpadlíci z tejto strany.

Jej návrh skracuje najprísnejšiu kolúznu väzbu a podala ho napriek tomu, že Sme rodina vie o tom, že ministerka spravodlivosti pripravuje komplexný návrh novely Trestného poriadku, ktorý by upravil aj pravidlá pre kolúznu väzbu.

Kostolný, Pataj a Tódová o spore Kolíková – Kollár: Prečo by mal Heger spojiť hlasovanie o kolúznej väzbe s dôverou vlády (autorka: Martina Koník)

Preskupovanie síl

Kolíková ešte v strede týždňa hovorila, že Boris Kollár nemá na úpravu novely Trestného zákona s opozíciou dosť hlasov, no parlamentná rozprava o Hajšelovej novele aj kuloárne informácie hovoria, že ich mať môže. Pridať sa chcú niekoľkí poslanci OĽaNO, s ktorými bude mať Kollár väčšinu.

Niektorí politici vládnej koalície už hovoria o tom, že ak tento zákon prejde, protikorupčná vláda nemá ďalej zmysel. Spoločné hlasovanie s opozíciou je aj porušením koaličnej zmluvy.

Zadržaná Monika Jankovská. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred voľbami súčasné vládne strany sľubovali, že policajti, prokurátori

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Kolúzna väzba

Mária Kolíková

Slovensko

Teraz najčítanejšie