Denník N

Vznikol prvý atlas pocovidových pľúc. Vysvetľuje, prečo sa opravujú tak pomaly a čo spôsobuje ich zjazvenie

Kombinácia röntgenových snímok pacienta pred transplantáciou pľúc, vynútenou covidom-19 (vľavo), a po zákroku (vpravo). Foto - TASR/AP/Kjótska univerzita
Kombinácia röntgenových snímok pacienta pred transplantáciou pľúc, vynútenou covidom-19 (vľavo), a po zákroku (vpravo). Foto – TASR/AP/Kjótska univerzita

Štúdia sledovala smrteľný priebeh ochorenia, no informácie môžu pomôcť aj pri liečbe či rekonvalescencii postcovidových pacientov.

Pľúca pacienta, ktorý zomrel na covid, odborníci prirovnávali k mliečnemu sklu, špongiovitému tkanivu či stavu, aký predtým vídali u pacientov, ktorí čakali na transplantáciu.

Zhodovali sa však, že to, ako covid pri ničení pľúc postupuje, nie je jasné.

„Ešte stále sa snažíme porozumieť tomu, čo vlastne vírus s pľúcami robí. Keď však infekcia dôjde do štádia, že sú celé biele, tak nejde až tak o vírus ako o váš imunitný systém. Ten sa nejakým spôsobom zblázni a veľmi nevhodne na infekciu v pľúcach zareaguje. Vaša imunitná reakcia následne poškodzuje celé okolité tkanivo, ktoré bolo dovtedy zdravé,“ povedal v minulosti pre Denník N lekár a primár urgentu v ružinovskej nemocnici Július Hoddosy.

Vedci z Kolumbijskej univerzity v spolupráci s vedcami z Harvardu a MIT publikovali v časopise Nature pre-print, ktorý zmeny v pocovidových pľúcach popisuje zatiaľ najpodrobnejšie.

Prácu, ktorá mapuje to, ako infekcia v pľúcach postupuje, sleduje, čo spôsobuje smrteľný covid či to, ako sa choroba líši od iných infekcií, nazvali atlasom pocovidových pľúc.

19 obetí covidu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dlhý covid

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie