Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: V sobotu mení WhatsApp podmienky používania. Čo sa stane, ak ich (ne)schválite?

Dobrý deň, MediaBrífing je týždenný newsletter o médiách a internete. Prihláste sa na odber a dostanete ho každý piatok. Dnes sa okrem iného dočítate:

  • Je ešte WhatsApp bezpečný?
  • Televízia Joj chystá vlastnú videoplatformu.
  • Rusi chcú, aby Denník N zmazal článok o Sputniku.
  • Twitter požiadal ľudí, aby boli slušnejší – a oni boli.
Foto: Tushar Mahajan / Unsplash / CC

Mala to byť rutinná zmena podmienok používania, akú ľudia automaticky a bez rozmyslu schvaľujú. No teraz sa vynorili viaceré dezinformácie, ktoré spôsobili obavy a vyvolali exodus miliónov používateľov.

Komunikačná aplikácia WhatsApp začala v januári používateľom zobrazovať varovanie, že niektoré dáta bude zdieľať s Facebookom, ktorý ju vlastní. Kto s tým nebude súhlasiť, stratí prístup k svojmu účtu a správam v ňom.

K zmene malo dôjsť vo februári, no pre vlnu nevôle bola odložená o tri mesiace. Nové podmienky používania tak vstúpia do platnosti túto sobotu – 15. mája.

Čo sa stane, ak zmenu schválite?

Komunikácia cez WhatsApp bude aj naďalej šifrovaná, k jej obsahu sa Facebook nedostane. Sociálna sieť tak ani naďalej nebude vedieť, čo si ľudia píšu s rodinou, priateľmi či kolegami, a obsah rozhovorov nebude môcť využiť na lepšie cielenie reklamy či cenzurovanie ľudí, ako sa začiatkom roka špekulovalo.

Aktualizácia podmienok sa totiž netýka súkromných konverzácií, ale len komunikácie s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hekeri a kyberbezpečnosť

Mediabriefing logoMediaBrífing

Svet

Teraz najčítanejšie