Denník N

Manželia Dvořákovci získali milióny za liek proti HIV. Hovoria, že drahé autá ich nebavia, radšej investujú do talentovaných vedcov

Manželia Dvořákovci. Zdroj - Nadácia Experientia
Manželia Dvořákovci. Zdroj – Nadácia Experientia

Vedecký pár založil nadáciu, ktorá mladé chemičky a chemikov podporila už viac ako 27 miliónmi českých korún, vlani sa do nej zaviazal venovať ďalších 200 miliónov. „Pri našom spôsobe života a prioritách sme si nevedeli predstaviť, ako by sme tie peniaze mohli zmysluplne utratiť. To, čo z vedy vzišlo, chceme do nej zase vrátiť,“ hovorí Hana Dvořáková.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • ako prebieha vývoj lieku od objavenej molekuly cez rokovania s farmaceutickými spoločnosťami až k pacientovi;
  • čo z toho sa spoluautorka patentu dozvedela až po rokoch z divadelnej hry;
  • ako manželom Dvořákovcom zmenili život milióny v licenčných poplatkoch, ktoré získali vďaka liekom proti HIV a hepatitíde typu B;
  • prečo sa rozhodli podporovať mladých vedcov a či ich štipendium už dostali aj Slováci;
  • kedy je organická chemická syntéza „upotená“ a kedy sa číta ako Shakespeare.

Liek na dosiaľ neliečiteľnú chorobu túži nájsť takmer každé dieťa, ktoré sa hrá na lekára, a predpokladám, že takmer každý medicínsky chemik. Váš výskum zaznamenal prelom v liečbe AIDS a hepatitídy B. Ako prebiehal?

Hana Dvořáková (H. D.): Ja som hlavne žiadny prelom nespôsobila. Do skupiny Antonína Holého som sa zapojila, až keď boli najvýznamnejšie antivirotiká na svete. V klasickej medicínskej chémii je to tak, že keď sa objaví nejaká účinná látka, tak sa ešte skúšajú meniť jednotlivé časti molekuly, ktoré by jej teoreticky mohli zlepšiť vlastnosti. No tie moje pozmenené molekuly nemali také dobré vlastnosti ako pôvodné, ktoré syntetizoval najmä pán profesor Holý. Patentová politika je však taká, že sa patentuje skupina látok ako celok. Takto som sa teda dostala medzi spoluautorov patentu, z ktorého začali po roku 2000 prichádzať licenčné poplatky.

Aké lieky vznikli z týchto patentovaných preparátov?

H. D.: Antivirotiká proti HIV a hepatitíde typu B sú tie najvýznamnejšie. No prvý preparát, ktorý prešiel klinickými testami až k pacientovi, bola látka, ktorá liečila virotickú retinopatiu (porucha zraku, ktorá spôsobuje slepotu, pozn. red.) u pacientov s AIDS. V neskorších štádiách choroby často oslepli a vďaka tomuto lieku o zrak neprišli. Život im to síce uľahčilo, ale až neskorší preparát proti samotnej infekcii je dodnes jeden z najúčinnejších liekov proti vírusu HIV. Vírus nezničí, no potlačí ho, zabráni jeho množeniu a pacienti môžu žiť plnohodnotný život.

Obaja sa venujete organickej chemickej syntéze, vďaka ktorej tento liek vznikol. Nie je to vedný odbor, ktorý si vie laik ľahko predstaviť. Vedeli by ste nám ho nejako priblížiť?

Dalimil Dvořák (D. D.): Mám rád porovnanie s literatúrou. Jednotlivé molekuly sú v podstate slová a chemické reakcie, ktorými ich spájate, sú ako vety. Látku s vlastnosťami, ktoré chcete dosiahnuť, vyrábate pomocou takýchto „viet“. Niekedy sa na syntézu pozriete a vidíte, že je to celé upotené. No niekedy vidíte takú elegantnú syntézu, že je to vyložene Shakespeare. Vďaka syntetickej chémii máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie