Denník N

High 5ive: Už nežije, ale oživí vás poriadne. Nové hypnotické rytmy Tonyho Allena

Tony Allen. Foto - Tore Saetre
Tony Allen. Foto – Tore Saetre

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Keďže sa mi to nechce veriť, pre istotu si overujem, či naozaj nežije. Áno, je to už rok, čo bubenícku stoličku vo veku 79 rokov opustil Tony Allen. Ani to mu však nezabránilo vydať novú platňu. Jej názov sedí – There Is No End. Zdá sa, že „vynálezca“ afrobeatu bude bubnovať ďalej – aj z druhého sveta. Dobre tak.

Paličkami šermoval vyše šesťdesiat rokov, nielen po boku legendárneho Felu Kutiho, ale aj s celou plejádou ďalších a oveľa mladších. Aj na posmrtne vydanej novinke je jeho hra ťahúňom hypnotických trackov, do ktorých o generácie mladší speváci či rapperky dávajú svoje linky. Tony už nežije, ale oživí vás riadne.

*

Ani americký choreograf a tanečník William Forsythe už nie je najmladší (71), ale aktivita ho neopúšťa. Počas pandémie neobsedel na stoličke a napriek zatvoreným pódiám ho to tlačilo do práce. Tanečníci (podobne ako športovci) predsa nemôžu zaháľať a musia mať pohyb. V ideálnom prípade aj kontakt s publikom.

Všetky tieto podnety sa pretavili do jeho choreografie The Barre Project, ktorej názov odkazuje na tyč ako nástroj tréningu tanečníkov. Ak tento text čítate do nedele 16. mája, máte možnosť pozrieť si výborné polhodinové predstavenie, ktoré celé vzniklo na diaľku. Hudbu dodal James Blake a je to naozaj impozantné predstavenie „pri tyči“.

*

Práve som dočítal knihu Hlboká práca od Cala Newporta. Rieši v nej, ako sa sústrediť v dobe všadeprítomného rozptyľovania. Na knihu sa pozriem aj bližšie, teraz sa podelím len o detail – „eudaimonický stroj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie