Denník N

Vznikli, aby prehrávali. Najhorší športový tím v dejinách nevyhral viac ako 17-tisíc zápasov

Nová časť rubriky Porazení. Byť fanúšikom úspešných je ľahké, toto sú prehry, z ktorých vás porazí.

https://twitter.com/davidsirota/status/1344673647659610118

Dobrý deň,

basketbalové mužstvo Washington Generals naposledy zvíťazilo v roku 1971. Pre tím, ktorý bol od svojho vzniku v polovici minulého storočia naučený prehrávať, išlo o historický okamih.

Hráči boli zo svojej ojedinelej výhry takí nadšení, že šatňu zaplavili pomarančovou limonádou špliechajúcou z plechoviek. V americkom mestečku Martin v štáte Tennessee, kde sa v ten večer nachádzali, totiž šampanské nebolo možné dostať.

Generals svojím nečakaným úspechom pretrhli sériu 2495 prehier v rade. Bola to však ich posledná výhra na ďalších päťdesiat rokov. Do dnešného dňa prehrali viac ako 17-tisíckrát.

Okrem súpera proti nim stáli pravidlá, rozhodcovia aj fanúšikovia. A hoci sa od nich očakávala prehra, Generals hrali vždy na víťazstvo. „Nikdy sa neprestaneme snažiť,“ vravieval zakladateľ organizácie Louis „Red“ Klotz.

V novej časti rubriky Porazení sa dočítate:

  • čo stálo za vznikom tímu Washington Generals;
  • prečo sa ich zatiaľ posledné víťazstvo z roku 1971 považuje za náhodu aj nehodu;
  • prečo hráčov Generals neopúšťala hrdosť aj napriek nekonečnej šnúre prehier;
  • ako sa mužstvu (ne)darí v súčasnosti či
  • prečo sme prehru týždňa pripísali prezidentovi MOV Thomasovi Bachovi.

Rubriku Porazení vám prinášame každý piatok a môžete sa prihlásiť aj na jej odber vo forme newslettra.


Fackovací panák 

V polovici minulého storočia bolo exhibičné basketbalové mužstvo Harlem Globetrotters už takmer tri desaťročia úspešnou značkou a garanciou športovej zábavy, ktorú poznal asi každý naprieč Spojenými štátmi.

Globetrotters – prezývaní aj králi basketbalovej komédie – sa v zábavnom priemysle objavili prvýkrát už v roku 1926. Ich obchodný model bol založený na cestovaní po krajine a vypredávaní štadiónov basketbalovými exhibíciami plnými trikov s loptou a akrobacie, ktoré diváci na bežných zápasoch nevideli.

Poznali ich aj ľudia, ktorí šport bežne nesledovali. Svojou popularitou sa prinajmenšom vyrovnali basebalovému mužstvu New York Yankees a kvalitou predstihli aj profesionálne basketbalové tímy.

Koncom 40. rokov napríklad dvakrát za sebou porazili vtedajšieho šampióna ligy NBA Minneapolis Lakers.

Globetrotters boli po druhej svetovej vojne čoraz známejší aj v zahraničí. Ich zakladateľ Abe Saperstein sa začiatkom 50. rokov rozhodol zatraktívniť vystúpenia mužstva zápasmi proti druhému exhibičnému tímu, ktorý by slúžil ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

Porazení

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie