Denník N

Aj Andruskó usvedčil Zsuzsovú z vraždy Basternáka. Rozsudok dáva nádej na uzavretie prípadu vraždy Kuciaka

Zo série Proces. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zo série Proces. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozsudok v kauze vraždy bývalého hurbanovského primátora ukazuje „modus operandi“ Aleny Zsuzsovej. Z regionálnej politiky prešla pri Kočnerovi na tú celoslovenskú.

Bola odborníčkou na vraždy s politickým motívom aj na politické kampane. Písomný rozsudok predsedu Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu v kauze vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z decembra 2020 je ako detektívka a politický triler v jednom.

Chvíľu môže mať čitateľ pocit, že tento príbeh už niekde čítal – pri vražde Jána Kuciaka. Toto sa však stalo o osem rokov skôr v júli 2010 a nespôsobilo to takú politickú búrku, hoci mohlo – minimálne medzi maďarskými stranami.

Celý príbeh ukazuje, že účasť Aleny Zsuzsovej v úlohe sprostredkovateľky v kauze Kuciak nebola náhoda. Bol to systém, v ktorom fungovala roky – a aj pri Basternákovi. Aj tu sa zoznámila s dotyčnými cez internet a v pozadí bol aj milenecký pomer (Kočner využíval Zsuzsovú ako volavku na vplyvných mužov).

Hrubalov senát, v ktorom boli aj sudcovia Ján Giertli a Jozef Šutka, odsúdil Zsuzsovú, Romana Ostružlíka a Vladimíra Mosnára na 21 rokov. Rozsudok, ktorý Denník N získal na základe infozákona, ešte nie je právoplatný a o odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd. Tam bude o prípade rozhodovať senát, ktorému predsedá Jana Serbová a ktorého ďalšími členmi sú Ivetta Macejková a Petr Kaňa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie