Denník N

Novinári ju považovali za bezpečné miesto. Po zničení budovy v Gaze pokračuje napätie medzi Izraelom a Palestínou

Budovu, kde sídlili aj médiá, zničil izraelský nálet. Foto - TASR/AP
Budovu, kde sídlili aj médiá, zničil izraelský nálet. Foto – TASR/AP

„Kancelária agentúry AP je jediné miesto v Gaze, kde sa cítim aspoň trochu bezpečne. Izraelská armáda má súradnice budovy, preto je pravdepodobnosť, že ju zničí nálet, menšia,“ napísal v sobotu vo svojom stĺpčeku Fares Akram, korešpondent AP v Gaze.

O niekoľko hodín sa ukázalo, že nemal pravdu. Izraelská armáda v sobotu podnikla ďalšie nálety v Pásme Gazy. Pri jednom z nich sa zrútila aj 12-poschodová budova, v ktorej mala okrem americkej agentúry sídlo aj al-Džazíra.

Novinári dostali pred útokom varovanie a z budovy odišli, no jej zničenie kritizoval aj generálny tajomník OSN António Guterres. Znepokojili ho aj civilné obete – po izraelských náletoch v sobotu zomrelo ďalších desať ľudí.

Izrael argumentuje, že iba reaguje na ostreľovanie raketami z Pásma Gazy, v ktorom naďalej pokračuje palestínsky Hamas. Jeho útoky od začiatku týždňa vyprovokovali tvrdú izraelskú reakciu.

Ani jedna strana zatiaľ nechce ustúpiť, hoci na upokojenie situácie vyzývajú aj Spojené štáty. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že nálety budú pokračovať, kým to bude nutné.

Útok na médiá sa nepáči ani USA

Útok na budovu, v ktorej sídlili viaceré médiá, izraelská armáda ospravedlňuje tým, že ju využívalo aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Svet

Teraz najčítanejšie