Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O úchvatnom prejave mladej ženy počas súdneho procesu, ktorú ruský režim uväznil za to, že na proteste čítala ruskú ústavu

Oľga Misiková: mama verí televíznej propagande, otec zbožnuje Putina a Stalina. Foto - Novaja gazeta/Vlad Doškin
Oľga Misiková: mama verí televíznej propagande, otec zbožnuje Putina a Stalina. Foto – Novaja gazeta/Vlad Doškin

Oľga Misiková je mladá žena (19), ktorej fotografia, ako sedí v Moskve na dlažbe pred kordónom ozbrojencov a číta nahlas paragraf ruskej ústavy o práve na slobodu prejavu a zhromažďovania, obletela svet. Pred niekoľkými dňami ruský súd odsúdil Misikovú na dva roky domáceho väzenia.

Misiková mala pred súdom úchvatný prejav (link je na anglický preklad), ktorý stojí za to prečítať celý, ale tu sú aspoň najdôležitejšie citáty.

„Ľudia sa často pýtajú: Máš strach? Pýtajú sa to najviac tí, ktorí v Rusku nežijú, lebo nechápu celkom realitu Ruska. Nepoznajú búchanie na dvere uprostred noci, zatýkanie a uväznenie bez príčiny. Neuvedomujú si pocit zúfalstva, ktorý sme nasali s materským mliekom. A tento pocit zúfalstva nás naučil žiť v beznádeji, lenže tá zároveň oslabuje strach. Strach stráca zmysel, ak nemáte žiadny vplyv na svoju budúcnosť.

Nikdy som nemala strach. Cítila som zúfalstvo, beznádej, bezmocnosť, dezorientáciu, úzkosť, frustráciu, vyhorenie, ale nikdy strach. Nebála som sa, keď ozbrojenci vtrhli do nášho bytu a hrozili mi väzením. Chceli ma vystrašiť, ale ja som sa nebála. Smiala som sa a žartovala s vedomím, že v okamihu, keď sa prestanem smiať, budem stratená.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie