Denník N

Ponuka na Bazoši: Hľadám seniora, odprevadím ho na očkovanie a zaplatím mu 100 eur

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Rád by som robil sprievod seniorovi nad 70 rokov, ktorý by mal záujem dať sa v krátkom čase zaočkovať vakcínou na covid-19. Za možnosť tohto sprievodu ponúkam finančnú odmenu 100 eur. Ponuka platí pre Bratislavský a Nitriansky kraj. Zaplatím, zaregistrujem, zariadim odvoz. Ďakujem.“

Takýto inzerát mal viac než týždeň na Bazoši Juraj z Bratislavy. Hovorí, že sa nikým neinšpiroval a bol to jeho nápad. Podobných inzerátov sa v poslednom čase objavilo na webe viac.

Juraj má pred štyridsiatkou, pracuje ako vedec. Hovorí, že by rád v lete aj cestoval, to však nebola jeho hlavná motivácia – chce najmä byť zaočkovaný a ochrániť sa pred covidom. „Toto som vnímal ako spôsob výhodný pre každého. Dôchodca sa môže dať zaočkovať, plus si môže privyrobiť. A ja by som dostal vakcínu tiež. Takže win-win situácia.“

Dilema seniorov a dilema sprievodcov

Sprievod na očkovanie ľudí starších ako 70 rokov dostáva vakcínu od 1. mája. V prvých dňoch to využívali najmä mladší ľudia, ktorí by inak na svoju dávku vakcíny čakali ešte dlho, alebo aj takí, ktorí sa chceli vyhnúť vakcíne od AstraZenecy – sprievod totiž dostáva očkovaciu látku ako senior, teda od Pfizeru-BioNTechu alebo od Moderny.

Od uplynulého týždňa, keď štát pozastavil očkovanie AstraZenecou, očkovanie Pfizerom a Modernou môžu prideliť všetkým vo veku 35+. Mladší ako 35 rokov sa môžu zaregistrovať, termíny im však neprideľujú a nateraz sa k očkovaniu dostanú buď ako sprievodcovia, ako náhradníci, alebo ak majú chronické ochorenie.

Hlavným cieľom štátu pri tejto zmene bolo prilákať na očkovanie aj seniorov, ktorí by sa inak možno do očkovacieho centra nedostali, nemali tam napríklad ako cestovať, alebo boli nerozhodní. Úlohu toho, kto ich presvedčí, posunul štát na mladších – a nielen rodinných príslušníkov.

Možných sprievodcov zasa postavil pred dilemu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie