Denník N

Štandard máme posunutý tak vysoko, že už necítime úspech. Psychológ Miler radí, ako sa mať viac rád

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia len veľmi málo poznajú seba, svoje hodnoty a svoje potreby, hovorí psychológ Martin Miler. Ale ako sa človek správa k sebe, definuje aj jeho vzťahy k druhým.

„Človek môže seba nadhodnocovať alebo podhodnocovať. Ak má pocit, že je viac ako všetci ostatní, má to určité následky na jeho vzťahy. A ak má naopak pocit, že on je menej ako ostatní, takisto sa to prejaví vo vzťahoch,“ vysvetľuje.

Oveľa častejšie prichádzajú za psychológom ľudia, ktorí sa podhodnocujú. Sú na seba extrémne prísni, porovnávajú sa s ostatnými a kritizujú sa. Kamarátovi by nikdy nevynadali do idiotov, ale pri sebe s tým problém nemajú, vraví Miler.

V rozhovore radí:

  • ako sa mať viac rád,
  • ako nebyť na seba taký prísny,
  • ako sa neporovnávať,
  • čo si hovoriť pred ťažkou úlohou, pred ktorou si neveríme.

Ľudia prichádzajú k psychológovi často s tým, že mu škrípu vzťahy s okolím. Ako často riešia vzťah k sebe?

Z mojej praxe si všímam, že vzťah k sebe samým si uvedomujeme veľmi málo. Ľudia často riešia to, čo sa deje okolo nich, a ako sa to zrkadlí v ich vnútri – teda svoje prežívanie vonkajších udalostí. Ale veľmi málo poznajú seba, svoje potreby, svoje hodnoty. Možno ich majú zadefinované formálne, ale málokedy do hĺbky. Uvedomil som si to pred niekoľkými rokmi a klientov som sa začal dopytovať.

Ako?

Pýtal som sa: a ako máte tieto veci vo vzťahu k sebe? Všetci zostali zaskočení. Pýtali sa ma, to je čo za kategória? To ako vyzerá? Vyhodilo ich to z konceptu. Nejaký čas sme potom pracovali na tom, aby klient dokázal byť svojím subjektom aj objektom.

Čo to znamená? 

Niektorým sa to spájalo so schizofréniou, tak som ich upokojil, že takto to nemyslím. Ide o určité vzťahovanie sa k sebe. Myslím si, že je to dokonca pre človeka kľúčové na to, aby pochopil, ako funguje aj vo vzťahoch k iným. Človek môže seba nadhodnocovať alebo podhodnocovať. Ak má pocit, že je viac ako všetci ostatní, má to určité následky na jeho vzťahy. A ak má naopak pocit, že on je menej ako ostatní, takisto sa to prejaví vo vzťahoch.

Ako vyzerá zdravý vzťah k sebe samému? 

Ideálny je stred. Človek vie, aký je. Rozumie, ako fungujú ostatní a aké na to majú dôvody. Rešpektuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie