Denník N

S dúhovou zástavou na barikády klérofašizmu

Dúhový Pride v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dúhový Pride v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Deň boja proti homofóbii a transfóbii je bojom za slobodu a ľudské práva, je bojom nás všetkých.

Autorka je rektorka VŠVU

Keď Eugène Delacroix namaľoval svoj slávny obraz Sloboda vedie ľud, písal sa rok 1830. Slobodu na obraze stelesňuje žena na barikádach s francúzskou zástavou v ruke, mobilizuje ľudí k činu, reprezentuje odhodlanie a silu francúzskych revolucionárov.

Ľudia na barikádach obetovali svoje životy, pretože chceli skoncovať so starým poriadkom sveta a chceli nastoliť svet nový, postavený na slobode, rovnosti a bratstve. Obraz vznikol v romantizme 19. storočia, 21. storočiu však pripomína hodnoty postavené na hrdinstve, obetavosti a vernosti.

Je to vždy umenie, ktoré dokáže v rôznych obdobiach ľudstva slobodne povstať a priniesť silnú výpoveď o krajine, v ktorej žijeme. O pár rokov si na Záborskú, Kuffu alebo Mazureka nikto ani len nespomenie, ale to, čo z dnešnej doby pretrvá a časom zosilnie, sú umelecké projekty, ktoré podajú správu o klérofašistických silách na Slovensku, o upieraní slobody a ľudských práv pre mnohých z nás, o vnútornom prežívaní ľudí pre ich inakosť, o ich ponižovaní ľuďmi, ktorí tak konajú, lebo to tak „cítia“.

Spoločné hlasovanie katolíckej a fašistickej kliky v parlamente je spoločným hlasom starého poriadku sveta, našej minulosti, ktorá nás neustále dobieha. Je preto potrebné povstať a vyniesť na pomyselné barikády dúhovú zástavu, je potrebné hovoriť nahlas o slobode, rovnosti a bratstve medzi ľuďmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie