Denník N

SNS pracuje na svojom návrate, farmárov oslovuje cez exministra za HZDS

Predseda Danko skúša prezentovať SNS ako stranu odborníkov, jedným z nich má byť aj exminister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.
Predseda Danko skúša prezentovať SNS ako stranu odborníkov, jedným z nich má byť aj exminister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.

Národná strana zorganizovala konferenciu, na ktorej elegantne spojila farmárstvo s utečencami.

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko dobre vie, ako majú voliči jeho stranu zapísanú. Veľká časť populácie si ju dlhodobo spájala s vulgárnym Slotom, prízemným nacionalizmom či s rozkrádačkami na spôsob nástenkového tendra.

Pol roka pred voľbami sa preto Danko a spol. snažia ukazovať, že s bývalým žilinským primátorom sa dávno rozišli. A ako alternatívu dávajú do popredia ľudí, ktorých môžu nazvať odborníkmi.

Jedným z nich sa stal súčasný podpredseda strany, dlhoročný poľnohospodár a bývalý minister pôdohospodárstva za HZDS Vladimír Chovan – celkovo štvrtý Mečiarov minister tohto rezortu počas prvej vlády Roberta Fica.

„My sa snažíme zoskupiť expertov z rôznych oblastí, či z rôznych strán, a jedným z našich významných odborníkov je aj pán Chovan,“ hovorí k tomu predseda Danko.

Známa tvár

Päťdesiatdvaročný Chovan, dnes riaditeľ rastlinného výrobcu Agropartner, sa stal v sobotu hlavnou hviezdou konferencie Revitalizácia slovenského vidieka, ktorú SNS zorganizovala v popradskom hoteli Aquacity.

Pozvala na ňu desiatky farmárov, chovateľov, ovocinárov či lesníkov, aby sa mohli rozprávať o svojich problémoch. A tiež aby im samotná SNS, prostredníctvom v potravinárskych kruhoch dobre známeho exministra Chovana, dala najavo, že ich potrebám rozumie.

„Produkcia nášho poľnohospodárstva už niekoľko rokov klesá. Je neprípustné, že oveľa lepšie výsledky vykazuje i susedné Česko, s ktorým sme začínali na rovnakej úrovni,“ hovoril Chovan divákom.

Práve on mal na celej konferencii najdlhšie a zároveň i najprepracovanejšie vystúpenie. „Pán Chovan je skutočne odborník, to môžeme potvrdiť,“ prikyvovali zástupcovia viacerých agrárnych firiem, s ktorými Denník N hovoril.

Stagnujúce odvetvie

Je dobré podotknúť, že SNS sa zamerala na oblasť, ktorá skutočne prešľapuje na mieste. Slovenskí poľnohospodári sa mimo záznam sťažujú takmer na všetko – na neustále sa meniace priority podpory, nižšie dotácie oproti konkurentom z iných štátov EÚ i na celkový úpadok.

„Tento rok už ani neplánujem vysádzať nové jablone,“ posťažoval sa pestovateľ ovocia z Nitranského kraja. Produkciu jeho jabĺk totiž vraj valcuje dovoz z okolitých krajín – napríklad z Poľska, ktoré v dôsledku ruských sankcií hľadá nové trhy. „Už teraz mám problém zaplatiť si napríklad kvalitných brigádnikov – akýkoľvek rozvoj ide stranou,“ dodal pestovateľ.

Farmárom z pódia vítal predseda Andrej Danko. Foto - SNS
Farmárov v popradskom hoteli Aquacity vítal predseda Andrej Danko. Foto – SNS

Práve o týchto a ďalších veciach Chovan farmárom rozprával. Vo svojej prezentácii ich zásoboval najrôznejšími číslami, grafmi a tabuľkami. „Podiel slovenských potravín v obchodoch klesol na menej než päťdesiat percent, nie sme dokonca ani na úrovni šesťdesiatich percent, ako sa nám snaží tvrdiť ministerstvo pôdohospodárstva,“ hovorí Chovan.

Rozprával takmer o všetkom – od nízkych platov v lesníctve cez vysoké nájmy pôdy, ktorú musia mnohí farmári platiť jej vlastníkom, až po takmer nulovú propagáciu našich produktov v zahraničí.

„V Berlíne sa dlhé roky koná veľké podujatie Zelený týždeň (Grüne Woche). Vystavuje tam dokonca malé Lotyšsko. Náš štát si však nedokáže zaplatiť ani malý stánok, aby sme ukázali slovenský oštiepok či slovenské pivo,“ posťažoval sa Chovan.

Nestraník za Mečiara

Chovan sám bol ministrom pôdohospodárstva necelý rok. V lete 2009 ho navrhol predseda HZDS Vladimír Mečiar, aby nahradil dovtedajšieho ministra Stanislava Becíka, ktorým predtým nahradil ministerku Zdenku Kramplovú, ktorou zase predtým nahradil ministra Miroslava Jureňu.

„Vladimír Mečiar si ma vtedy k sebe pozval, dve hodiny sme sa rozprávali a nakoniec som jeho ponuku prijal,“ spomína dnes Chovan.

Zdôrazňuje však, že do funkcie nastupoval ako nestraník. „Členom HZDS som nebol. V tej dobe som viedol Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru a lákalo ma skúsiť aspoň s niektorými vecami pohnúť ako minister,“ hovorí Chovan.

Vladimíra Chovana (vľavo) vymenoval prezident Ivan Gašparovič v septembri 2009za v poradí už štvrtého ministra pôdohospodárstva prvej Ficovej vlády. Nahradil Stanislava Becíka (vpravo). Foto - TASR
Vladimíra Chovana (vľavo) vymenoval prezident Ivan Gašparovič v septembri 2009 za v poradí už štvrtého ministra pôdohospodárstva prvej Ficovej vlády. Nahradil Stanislava Becíka (vpravo). Foto – TASR

Dnes už je naopak významným členom SNS s odznakom strany na saku. „Aj vďaka pôsobeniu na ministerstve som si uvedomil, že ak chcete niečo zmeniť, musíte mať za sebou podporu strany,“ hovorí.

Na utečencov referendum

Konferencia SNS o vidieku trvala štyri hodiny. Okrem Chovana sa na nej o priazeň farmárov uchádzal i samotný predseda Danko. „Dnes už aj samostatne hospodáriaci farmár potrebuje mať vlastného právnika a ekonóma, aby splnil všetku byrokraciu, ktorá sa od neho vyžaduje,“ hovoril prítomným Danko.

Marektingové oddelenie SNS si však zrejme vyhodnotilo, že téma „revitalizácia vidieka“ nepatrí k tým, ktorá by dostala stranu aj do televíznych správ. Celé podujatie preto zakončila tlačovým brífingom, ktorý sa primárne venoval téme utečencov. „Je to aktuálna téma, ktorá sa dotýka našej krajiny, musíme o nej rozprávať,“ vysvetlil Danko.

Tlačovú besedu vysielala TA3, ktorá v posledných mesiacoch dáva SNS až nezvyklo veľkorysý priestor.

Danko na nej oznámil, že jeho strana bude iniciovať petíciu, aby bolo k téme utečencov vyhlásené referendum. „Je to téma, ktorá sa dotýka celej krajiny,“ vysvetľoval Danko.

Ako konkrétne by mali vyzerať referendové otázky, zatiaľ SNS ujasnené nemá. „Takéto konkrétne veci by sa sumarizovali na rokovaniach s ďalšími stranami. Ja si napríklad viem predstaviť samostatnú otázku o postoji ku kvótam alebo o zvyšovaní trestov pre prevádzačov,“ dodal predseda.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie