Denník N

Zlatý v Lonate taktiež junior Praj, medailu domov prinesú aj Drobný so Slamkom

Juraj Praj sa stal juniorským MS v trape. Foto - TASR
Juraj Praj sa stal juniorským MS v trape. Foto – TASR

„Neprišiel som sem na výlet,“ povedal po pretekoch sebavedomý strelec, ktorý sa v priebehu dvoch mesiacov stal juniorským majstrom Európy i sveta.

Slovenský reprezentant Filip Praj sa stal juniorským svetovým šampiónom v trape. V sobotňajšom finále zdolal domáceho rovesníka Lucu Miotta 13:12 a po triumfe na tohtoročnom európskom šampionáte pridal do zbierky ďalší cenný kov. Silu slovenského juniorského trapu potvrdil aj Adrián Drobný, ktorý vybojoval bronz a spoločne s Michalom Slamkom ako tím získali všetci traja aj striebornú medailu.

„Neprišiel som sem na výlet. Chcel som vyhrať, podarilo sa to a som veľmi šťastný. Od stredy som chorý, dával som sa dokopy a bolo otázne, či nastúpim na oficiálny tréning. Chvalabohu, podarilo sa mi to a vyšvihol som to až k zlatej medaile,“ povedal po pretekoch Praj.

Jeho silnejšou stránkou bol dosiaľ dvojitý trap, ktorým odštartoval svoju kariéru. Postupne však prešiel aj na trap a v priebehu dvoch mesiacov sa stal juniorským majstrom Európy a napokon aj svetovým šampiónom. „Voľakedy som strieľal len dvojitý trap. Potom som pribral trap, chcel som strieľať viac. Darilo sa mi, hneď prvý rok som splnil reprezentačný limit a odvtedy sa to už len zlepšuje.“

Filip Praj, vľavo, a bronzový Adrián Drobný. Foto - TASR
Filip Praj, vľavo, a bronzový Adrián Drobný. Foto – TASR

Domov vezú tri medaily

Praj mal v kvalifikácii pred sebou náročnú úlohu. Neboril sa len s náročnými podmienkami lonatskej strelnice, ale aj s vysokými teplotami. Po dvoch položkách prvého dňa mal na konte 47 presných výstrelov (23-24) a držal si miesto medzi lídrami priebežného poradia. Sobotňajší pelotón výstrelov začal s 23-kou, vo štvrtej položke sa pomýlil trikrát (22), no 23 presných výstrelov na záver mu stačilo na semifinálovú účasť.

V nej sa mu síce nevydaril štvrtý a piaty terč, v ďalších desiatich mal už presnú mušku a spoločne so stopercentným domácim juniorom Lucom Miottom postúpil do súboja o zlato. V ňom mal od začiatku mierne navrch a dramatický súboj napokon dotiahol do víťazného konca. V Lonate sa Praj predstaví ešte v pretekoch dvojitého trapu.

Drobného zabrzdila po kvalitnej prvej kvalifikačnej položke na 24 bodov tá druhá, keďže minul štyrikrát a po prvom dni bol 18. V sobotu však pokračoval konštantným výkonom a 46 rozprášených terčov (23-23) mu vynieslo priebežnú piatu priečku po štyroch sériách. Na záver zaváhal len raz a z tretej priečky postúpil ďalej.

V semifinále ho čakala náročná úloha, rozstrel po nerozhodnej základnej položke 10:10 s Austrálčanom Mitchellom Williamom Ilesom-Crevatinom zvládol a po triumfe 4:3 išiel strieľať o bronz. V ňom mu od začiatku uľahčil úlohu súper Barquero, ktorý v deviatich položkách chyboval až trikrát, kým Drobný strieľal stopercentne. V závere síce minul dvakrát aj on, no to už však mal medailu istú a celkovo triumfoval 12:9.

Tretí Slovák na štartovom rošte Slamka bol po úvodnom dni 21. so 44 bodmi. Rovnaké skóre s položkami na 21 a 23 mal aj po štvrtej sérii, no v piatej sa šiestimi chybami obral o lepší výsledok.

trap juniorov:

o zlato: 1. Filip PRAJ (SR) 13, 2. Luca Miotto (Tal.) 12

o bronz: 3. Adrián DROBNÝ (SR) 12, 4. David Barquero (Šp.) 9

semifinále: 1. Miotto 15, 2. PRAJ 13, 3. Barquero 11, 4. DROBNÝ 10, 5. Mitchell William Iles-Crevatin (Aus.) 10, 6. Maxim Kabackij (Rus.) 9

kvalifikácia: 1. Kabackij 118, 2. Miotto 117, 3. DROBNÝ 115, 4. Barquero 115, 5. PRAJ 115, 6. Iles-Crevatin 114+1 … 35. Michal SLAMKA (SR) 107

družstvá: 1. Rusko (Maxim Kabackij, Nikita Bekasov, Nikita Jegorov) 342, 2. SLOVENSKO (Adrián Drobný, Filip Praj, Michal Slamka) 337, 3. Austrália 333

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie