Denník N

Každý má právo brániť sa proti terorizmu. Ako politici komentujú vojnu medzi Hamasom a Izraelom? (anketa)

Izraelský protiraketový systém Železná kopula zachytáva rakety Hamasu z Pásma Gazy. Foto - TASR/AP
Izraelský protiraketový systém Železná kopula zachytáva rakety Hamasu z Pásma Gazy. Foto – TASR/AP

Je reakcia Izraela na raketové útoky Hamasu primeraná? Ako by mala na vyhrotený konflikt reagovať EÚ? Spýtali sme sa slovenských strán.

Stanovisko Slovenska k vyhrotenému konfliktu na Blízkom východe sa nevymyká od väčšiny západných krajín. Podporuje právo Izraela na sebaobranu, no na rozdiel od krajín, ako sú Česko či Rakúsko, ktoré vyvesili izraelské vlajky, je opatrnejšie.

Slovenská diplomacia slovami Ivana Korčoka „odsúdila masívne raketové útoky radikálneho hnutia Hamas a ďalších militantných organizácií z Pásma Gazy na Izrael, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo“.  A zároveň vyzvala na primerané použitie policajných a vojenských prostriedkov.

Ako vidia vojnu medzi izraelskou armádou a Hamasom, sme sa spýtali jednotlivých politických strán. Reagoval Izrael na raketové útoky Hamasu primerane? A ako by podľa nich mala do konfliktu vstúpiť Európska únia?

Romana Tabák (OĽaNO)

Mrzí ma, že sa tento konflikt stupňuje. Doplácajú naň nevinní ľudia svojimi životmi, vrátane žien a detí. V rámci Národnej rady SR sme minulý týždeň iniciovali podporné vyhlásenie štátu Izrael, ktoré podpísalo 22 poslancov. Odovzdali sme ho do rúk izraelského veľvyslanca na Slovensku.

Vyzývame v ňom zainteresované strany, aby ukončili paľbu a iné aktivity podporujúce pokračovanie tohto konfliktu.

Aj samotná EÚ by mala hľadať spôsoby, ako čo najlepšie prispieť k ukončeniu bojov, a preto som rada, že sa na utorok zvolala mimoriadna videokonferencia ministrov zahraničných vecí, na ktorej sa bude riešiť koordinácia postojov EÚ v tejto záležitosti.

Juraj Šeliga (Za ľudí)

Hovorím jasné nie terorizmu! Každý štát, vrátane Izraela, má právo a povinnosť brániť sa proti terorizmu. No

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie