Denník N

Fyzická aktivita priamo súvisí s tým, ako nachádzame zmysel života, ukázala veľká štúdia

Foto – Peter Kováč pre adidas
Foto – Peter Kováč pre adidas

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

ľudia, ktorí v živote ľahšie nachádzajú motiváciu a zmysel vlastnej existencie, s vysokou pravdepodobnosťou pravidelne športujú.

Pravidelná fyzická aktivita, napríklad aj beh, môže prispieť k osobnému presvedčeniu, že náš život má zmysel.

Ukazuje to nová veľká štúdia, ktorej výsledky pred pár dňami zverejnil americký Journal of Behavioral Medicine.

Na výskume sa zúčastnilo viac ako 18-tisíc žien a mužov v strednom a vo vyššom veku, ktorí počas štyroch rokov podrobne mapovali svoju mentálnu pohodu aj úroveň fyzickej aktivity.

Závery okrem iného ukazujú, že tí, ktorí mali na začiatku vysoké odhodlanie a odvážne ambície, sa s veľkou pravdepodobnosťou profilovali ako aktívni jedinci. A naopak, nižšie zameranie na určitý cieľ vytváralo predpoklad letargického spôsobu života.

Výsledky zároveň posilňujú zistenia iných štúdií, ktoré takisto konštatovali pravdepodobnú súvislosť medzi fyzickou aktivitou a psychickou pohodou. Teraz sa navyše ukazuje, že ide o obojsmerný vzťah.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Už v roku 2016 sa vedci z univerzity v Colorado Denver pokúsili nájsť súvis medzi fyzickou aktivitou a tým, ako sa nám darí nachádzať zmysel života.

Za týmto účelom nechali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie