Denník N

Starci sa nevzdávajú, žartovali Nadal s Djokovićom. Nástup Tsitsipasa sa zatiaľ odkladá

Nadal a Djoković proti sebe odohrali už 28. finále. FOTO TASR/AP
Nadal a Djoković proti sebe odohrali už 28. finále. FOTO TASR/AP

Keď hrali so Stefanosom Tsitsipasom, mohli ste mať pocit, že sledujete striedanie tenisových generácií.

Grék bol väčšinu zápasu o čosi lepší proti Rafaelovi Nadalovi v Barcelone aj Novakovi Djokovićovi v Ríme.

Tsitsipas má 22, Djoković 33, Nadal 34.

Je úplne prirodzené, že nové hviezdy raz vymenia tie staré. Napokon aj Nadal s Djokovićom kedysi zastavili dominanciu Rogera Federera, ktorý zas prišiel po Petovi Samprasovi s Andrem Agassim.

Tsipisas viedol nad Djokovićom 6:4, 4:2 a neskôr za stavu 6:4, 5:7, 5:4 podával na víťazstvo. Proti Nadalovi mal za stavu 4:6, 7:6, 5:4 dokonca mečbal, ale Španiel ho aj so šťastím odvrátil. Oba tretie sety prehral Tsitsipas 5:7.

Mohlo by sa zdať, že Tsitsipas koncovky nezvládol psychicky, ale nebolo to celkom tak. Možno v budúcnosti bude v závere zápasov suverénnejší, ale ani teraz sa hviezd nebojí. Porazil už Nadala, Federera aj Djokovića.

Z roka na rok je lepší a vyzerá ako budúca svetová jednotka. V tejto sezóne získal najviac bodov zo všetkých a vedie rebríček Race; prvé grandslamové finále by malo byť len otázka času. Možno už na Roland Garros prekazí očakávané finále Nadal – Djoković.

„Má vlastnosti šampióna a obrovský potenciál, aby sa stal svetovou jednotkou a vyhrával grandslamy,“ povedal o Tsitsipasovi Djoković už vlani.

Nadal s Djokovićom tento rok nie sú dominantní. Djokovića porazil Daniel Evans v Monte Carle a Aslan Karacev v Belehrade. Nadal prehral s Andrejom Rubľovom v Monte Carle a s Alexandrom Zverevom v Madride.

V menej podstatných okamihoch zápasov už mladší hráči začínajú byť možno lepší. Nadal a Djoković však dokážu zahrať najlepšie, keď na tom najviac záleží. Pri brejkbaloch, setbaloch, mečbaloch a najmä na grandslamoch.

Oboch motivujú preteky v počte grandslamových titulov. Nadal ich má dvadsať ako Federer, Djoković zaostáva o dva. Hlavne je však vidno, že ich to stále veľmi baví a milujú súťaženie – nielen s mladšími súpermi, ale aj medzi sebou.

Keď Djoković prišiel po víťazstve nad Tsitsipasom do šatne, začali sa s Nadalom navzájom podpichovať. „Smiali sme sa na tom, že starci sa nevzdávajú,“ cituje Djokovića srbský novinár Saša Ozmo.

Narážali nielen na Djokovićov obrat proti Tsitsipasovi, ale aj na Nadalov proti 22-ročnému Kanaďanovi Denisovi Shapovalovovi. Favorit prehrával 3:6, 0:3, napokon odvrátil dva mečbaly a vyhral 3:6, 6:4, 7:6.

Djoković tiež povedal: „Nesúhlasím s Rafovým tvrdením, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie