Denník N

Dielo dňa: Salome

Hana Meličková ako Salome; zo zbierok Divadelného ústavu.
Hana Meličková ako Salome; zo zbierok Divadelného ústavu.

Pre Oscara Wilda to bola jedna z najlepších hier, pre slovenskú herečku Hanu Meličkovú prvá úloha na doskách Slovenského národného divadla.

Hana Meličková ako Salome (Oscar Wilde), Slovenské národné divadlo, 26. február 1926, zo zbierok Divadelného ústavu.

V Paríži mala premiéru v roku 1896. Oscar Wilde ju napísal tri roky predtým a patrí k vrcholom jeho dramatickej tvorby. Hovorí sa pritom, že svoju verziu známeho biblického príbehu Salome najprv iba rozprával, až na žiadosť jedného priateľa ju za jediný večer spísal. Pre svoju stručnosť a poetickosť sa neskôr stala libretom rovnomennej opery Richarda Straussa.

Slovenská verzia hry Salome sa v našom Diele dňa spája s menom Hany Meličkovej. Neznámy autor ju zachytil vo februári 1926 v úlohe Salome na doskách Slovenského národného divadla. V tom čase mala Meličková, ktorá patrí k zakladateľkám slovenského profesionálneho divadla, iba dvadsaťšesť rokov a bola to jej prvá úloha na našej prvej scéne vôbec. Podľa všetkého dopadla dobre, v Národnom divadle účinkovala ďalších päťdesiat rokov.

Fotografiu môžete práve teraz vidieť na výstave Teatrálny svet v Slovenskom národnom múzeu, ktorú pripravil Divadelný ústav. Okrem nej tam je aj ďalších viac než štyristo snímok, ktoré zachytávajú celé storočia divadelného sveta na Slovensku. Medzi fotografiami sa nachádzajú vzácne kusy zhotovené najstaršími fotografickými technikami, prvé farebné aj kolorované fotografie.

A keďže sa v rokoch 1839 až 1939, ktorým je výstava venovaná, nehralo iba v divadlách, ale aj na uliciach, mnohé dobové snímky ukazujú, ako sa prostredníctvom divadla zabávalo na vidieckych obradoch, zábavách, ale aj pohreboch.

Kurátorkou výstavy, ktorá potrvá do 18. februára, je Anna Grusková.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie