Denník N

Skúsenosti z Poľska: babyboom nenastal, no podpora detí pomohla chudobným a Kaczyńskému vyhrala voľby

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ročné náklady programu sú vysoké ako rozpočet Poľska na obranu. 

Je to program, aký v postkomunistickom Poľsku nemá obdobu. Keď s ním prišla v kampani pred voľbami v roku 2015 opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosława Kaczyńského, vtedajšia vláda ho kritizovala, že na to nebudú peniaze.

Strana PiS aj vďaka nemu tieto voľby vyhrala a hneď sa pustila splniť, čo sľúbila. Program 500+, teda 500 zlotých (110 eur) na každé druhé a ďalšie dieťa v rodinách bez ohľadu na príjem, začal platiť začiatkom apríla 2016. Nedávno mal päť rokov. V roku 2019 sa rozšíril na všetky (aj prvé) deti do 18 rokov.

S podobným nápadom nedávno prišiel aj slovenský minister financií Igor Matovič, ktorý sľubuje 100 až 200 eur na každé dieťa. Sú tu isté rozdiely, napríklad nižšiu sumu by mali poberať rodičia bez práce, v Poľsku ide aj nezamestnaným.

Bývalý slovenský premiér hovorí, že to má pomôcť, aby sa na Slovensku začalo rodiť viac detí.

Dva hlavné ciele

Zvýšiť pôrodnosť bolo aj jedným z dvoch hlavných cieľov reformy v Poľsku. „Keď ho predstavili, ako kľúčové boli dve úlohy: motivovať k rodeniu deti a znížiť chudobu v rodinách s deťmi,“ hovorí pre Denník N poľský demograf Piotr Szukalski.

Ekonóm z think-tanku FOR Rafał Trzeciakowski však vraví, že program nikdy nemal konkrétne ciele. „Malo to spôsobiť, že bezdetní Poliaci budú mať deti? Alebo to, aby mali rodiny s jedným dieťaťom ďalšie deti? Takéto otázky sa nekládli a neboli na ne odpovede,“ hovorí ekonóm, ktorého think-tank analyzoval program v roku 2019.

Poľsko dlhodobo patrí ku krajinám, kde majú ženy najmenej detí na svete. Rekordné dno dosiahlo v roku 2013, keď dosiahla úhrnná plodnosť 1,29 dieťaťa na jednu ženu.

Rok po zavedení opatrenia 500+ tento parameter skutočne stúpol na 1,48. No odvtedy ide znovu nadol, vlani bol 1,42.

„Na začiatku sa dávali peniaze len za druhé a ďalšie deti. Malý nárast pôrodov druhorodených a treťorodených detí sme pozorovali prvé dva roky, ale, ak mám byť úprimný, skôr to súviselo s načasovaním pôrodov, ako so skutočnými zmenami v správaní ľudí,“ vysvetľuje demograf Szukalski.

„Mnoho rokov sme zaznamenávali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie