Denník N

Triedny boj Igora Matoviča a jeho ústup

Igor Matovič a Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nová trieda na čele s Borisom Kollárom sa začína brániť, spor o kolúznu väzbu je len začiatok.

Pred rokom sa Igor Matovič odvážne vydal na cestu triedneho boja, ale po roku už ochabuje. Buď precenil svoje sily, alebo cestou stráca vôľu, lebo sa mu do nej stavajú príliš silní protivníci na čele s Borisom Kollárom. A zrejme takisto vôbec nepochopil, že ide o triedny boj, ktorého princípy opísal už Karl Marx, preto nechápe ani jeho politický a historický rozmer a mylne ho zužuje na – v podstate banálny – boj proti korupcii.

Matovič – vedome či nevedome – odštartoval demokratickú revolúciu (na rozdiel od diktatúry proletariátu, o ktorej sníval Marx), keď vytiahol do boja proti novej triede, ktorá si po roku 1989 sprivatizovala štát. Teraz narazil na prvý vážny odpor, keď sa Kollár snaží zmeniť podmienky kolúznej väzby a prepustiť tak z väzenia ľudí, ktorí sa tam dostali aj vďaka Matovičovi. Je to pokus o kontrarevolúciu v mene tejto triedy, do ktorej Kollár patrí rovnako ako Robert Fico a Peter Pellegrini. Sme svedkami klasického triedneho boja.

Kolúzia

Verejnosť to necháva relatívne chladnou, lebo nerozumie slovu kolúzia. To pochádza z latinčiny a znamená „tajný dohovor“. Kolúzna väzba má teda zabrániť, aby sa obvinený tajne dohováral so svojimi kumpánmi, ako sa vyhnúť usvedčeniu z organizovaného zločinu a korupcie.

Lenže slovo kolúzia sa pôvodne nepoužívalo v trestnom práve, ale v ekonómii – a práve v súvislosti s novou triedou. Adam Smith vo svojom diele Bohatstvo národov písal v 18. storočí o kolúzii britských priemyselníkov, ktorí sa tajne dohovárali na postupe voči robotníkom žiadajúcim vyššie platy. Priemyselníkov bolo málo a robotníkov veľa, členovia malej skupiny sa teda oveľa ľahšie dohodli, že spoločne ochránia svoje záujmy. Marx ich považoval za novú triedu a nazýval ju veľkoburžoáziou.

Slovenská nová trieda oligarchov, sudcov, štátnych úradníkov či politikov sa správa rovnako: chráni svoje záujmy a tajne sa dohovára na spoločnom postupe proti tým, ktorí by ju chceli zvrhnúť. Správa sa – kolúzne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Igor Matovič

Kolúzna väzba

Komentáre

Teraz najčítanejšie