Denník N

Kým vláda na papieri vyháňa Putinových vlkov, ich európsky boss Hambálek rozširuje svoju „pevnosť“ pri Trnave

Hambálkovi sa dostalo v Michalovciach priateľského uvítania s chlebom a so soľou, v Dolnej Krupej sľubuje budovať cvičisko pre hasičov. Foto - Facebook/Noční vlci Európa, N
Hambálkovi sa dostalo v Michalovciach priateľského uvítania s chlebom a so soľou, v Dolnej Krupej sľubuje budovať cvičisko pre hasičov. Foto – Facebook/Noční vlci Európa, N

Štát si nevie poradiť so spojkou prokremeľskej motorkárskej skupiny, ktorá mu poskytuje záchranársku techniku. V reáli proti nej bojujú len dvaja aktivisti z obce Dolná Krupá.

Jozef Hambálek dokáže na ľudí zapôsobiť, vie byť žoviálny a priateľský. S „Džonom“, ako sa mu hovorí v motorkárskej komunite, jazdil na výlety aj exminister vnútra Robert Kaliňák, sám milovník motoriek.

„Spoznal som množstvo politikov od HZDS po SaS. Dobre poznám napríklad Borisa Kollára. Chodili do mojich stánkov, kupovali si odo mňa motorky,“ rozprával kedysi Hambálek Denníku N.

Rovnako dokázal zaujať aj Rusov, ktorí pracujú pre prezidenta Vladimira Putina. Nadviazal kontakty s pracovníkmi ruskej ambasády, stal sa šéfom „európskeho štábu“ motorkárskej skupiny Noční vlci, ktorú podľa zistení väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného financuje ruský štát.

Keď ešte Hambálek nebol tak na očiach, vo svojej militaristicky ladenej „pevnosti“ v obci Dolná Krupá pri Trnave otvoril základňu tejto prokremeľskej organizácie.

„Na Slovensku sa cítime ako doma, žijú tu skutoční slovanskí bratia, čo sa, bohužiaľ, nedá povedať o Poľsku,“ pochvaľoval si Hambálkov hosť Jevgenij Strogov, ktorý je členom najužšieho vedenia Nočných vlkov.

Niekdajšiu inseminačnú stanicu by dnes spoznal málokto, v súčasnosti ju vlastní rodinná firma Jozefa Hambálka, obohnaná je žiletkovým plotom. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Pôjdem si zobrať zbraň“

To bol jún 2018, potom však nastal zlom. Médiá si všimli, že do Hambálkovho areálu, ktorý kedysi slúžil na rozmnožovanie ošípaných, chodieva cvičiť polovojenská organizácia Slovenskí branci. „Džono“ im požičiaval pojazdný transportér, aby mohli skúšať „základnú ofenzívnu činnosť“.

Manévre nevyspytateľných mladíkov s obrneným vozidlom vystrašili ešte aj politikov proruskej SNS. „Majú nejasné ciele, snažia sa militarizovať spoločnosť a hrať sa na vojakov. Požiadame generálnu prokuratúru, aby ich preverila,“ sťažoval sa vtedajší minister obrany Peter Gajdoš.

Na Hambálka sa to odrazu valilo zo všetkých strán, neželanú publicitu ťažko znášal. „Tu stoj, lebo si pôjdem zobrať zbraň,“ podráždene prikazoval novinárom Rádia Slobodná Európa, keď prišli dronom natočiť jeho areál.

Po tomto rozruchu sa Hambálek stiahol, odmietal komunikovať s médiami, polovojenské aktivity vo svojom areáli utlmil.

Video: Hambálek vs. novinári Rádia Slobodná Európa

Znovu na výslní

Teraz je Hambálek späť. Na prelome apríla a mája absolvoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Slovensko

Teraz najčítanejšie