Denník N

Sto miliónov molí a torontský dres. Tomáš Tatar zažije zápasy, na ktoré Kanada čakala 42 rokov

Tomáš Tatar (vpravo) v súboji s obrancom Toronta Jackom Campbellom a brankárom Travisom Dermottom. FOTO - TASR/AP
Tomáš Tatar (vpravo) v súboji s obrancom Toronta Jackom Campbellom a brankárom Travisom Dermottom. FOTO – TASR/AP

Zimy počas môjho detstva boli dlhé, predlhé.

Žili sme na troch miestach – v škole, v kostole a na klzisku,

ale náš ozajstný život bol na klzisku.

Tieto slová sa dostali na starú kanadskú päťdolárovú bankovku. Sú to prvé dve vety poviedky Hokejový dres, ktorá v Kanade preslávila spisovateľa Rocha Carriera a stala sa kultovou.

Carrier tvrdí, že sa chcel v poviedke len podeliť o zážitok z detstva, no čitatelia v nej videli okrem lásky k hokeju aj alegóriu na vzťahy frankofónneho a anglofónneho obyvateľstva, ktoré symbolizovala rivalita hokejových klubov Montreal Canadiens a Toronto Maple Leafs.

Sú to dva najstaršie kluby NHL. V play-off na seba narazili v pätnástich rôznych sezónach, no naposledy ešte v roku 1979.

V noci zo štvrtka na piatok sa v Toronte začne séria, na ktorú sa v NHL a najmä v Kanade čaká 42 rokov. Bude pri tom aj slovenský hokejista Montrealu Tomáš Tatar.

Dočítate sa:

  • o čom je príbeh zo slávnej poviedky;
  • čo priniesla rivalita Toronta s Montrealom v minulosti;
  • prečo je tentoraz Toronto veľký favorit;
  • aká je pred sériou pozícia Tomáša Tatara, ktorý sa počas sezóny ocitol aj na tribúne.

Sto miliónov molí

Carrier napísal slávnu poviedku v roku 1979, je teda rovnako stará ako posledný zápas týchto tímov v play-off. Dej krátkeho príbehu je postavený na autorovom zážitku, ktorý mal v detstve v roku 1946.

Spisovateľ vyrastal v Quebecu a tak ako všetci kamaráti nosil dres Montrealu s číslom 9 vtedajšej hviezdy Maurica Richarda, ktorého meno dodnes nesie cena pre najlepšieho strelca v NHL.

Deti v poviedke si podľa útočníka česali vlasy, zaväzovali korčule aj oblepovali hokejku. Na klzisku hrávali piati proti piatim, no všetci desiati mali rovnaký dres – Richardovu montrealskú deviatku.

Hlavný hrdina ten dres časom zodral a navyše z neho vyrástol. Matka nechcela, aby si ostatní mysleli, že rodina je chudobná, a synovi objednala nový dres.

Majiteľovi obchodu, ktorý bol fanúšik Toronta, po anglicky napísala list so svojou objednávkou, no oslovila ho francúzskym „Monsieur“.

Keď dres prišiel, chlapec prežil najväčšie sklamanie vo svojom živote. Namiesto červeno-bielo-modrého dresu Montrealu bol v krabici modrý dres s bielym javorovým listom Toronta Maple Leafs.

Chlapec si ho odmietal obliecť, no matka ho presvedčila. „Ak ho vrátime späť, majiteľ sa urazí a nepošle ti nový dres. Až do jari nebudeš môcť hrať, lebo nebudeš mať v čom,“ hovorila mu.

Keď chlapec prišiel na klzisko v modrom torontskom drese, tréner mu povedal, že tentoraz nebude hrať v prvom útoku, ale bude náhradník v obrane.

V prvých dvoch tretinách si vôbec nezahrá, no v tretej konečne dostane šancu. Keď však príde na ľad, rozhodca, ktorým je miestny farár, ho okamžite vylúči za priveľa hráčov na ľade.

Nazlostený chlapec roztrieska hokejku a farár mu hovorí: „Len preto, že máš ako jediný dres Toronta, si tu nebudeš určovať pravidlá. Choď do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie