Denník N

Znížiť stres, predĺžiť si život. Cesta k zabudnutému umeniu dýchania

James Nestor preskúmal dejiny i najnovšie vedecké poznatky týkajúce sa dýchania. Ukáže vám, prečo ste zrejme väčšinu života dýchali nesprávne.

Hranice medzi šarlatánstvom a kritickým myslením sú krehké a neraz sa vzájomne prelínajú. Šarlatánstvo dneška sa môže ukázať ako prevratný objav zajtrajška. V dejinách vedy by sme našli množstvo príkladov na to, ako nejaké tvrdenie či objav najprv celá vedecká komunita odmietala a čas ukázal, ako veľmi sa mýlila. Prečo to spomínam?

Súčasný výskum vplyvu dýchania na ľudský organizmus a zdravie prináša fascinujúce zistenia, ktoré pre niekoho môžu pôsobiť ako farbistá ezoterika. Keď sa k vedcom dostali výroky holandského otužilca Wima Hofa o vplyve dýchania (a chladu) na imunitu a zdravie, boli prirodzene skeptickí a niektorí ho začali diskreditovať a označovať za šarlatána.

Hof sa však nedal, nechal sa napojiť na „káble“ a pred očami vedcov vyvrátil hneď niekoľko doterajších teórií. „Wim tak drasticky poprel pravidlá opísané v učebniciach medicíny, že si to vedci jednoducho museli všimnúť,“ hovorí Andrew Huberman, profesor neurobiológie na Stanforde. Hof dokázal starodávnou východnou dýchacou metódou tummo mobilizovať svoj imunitný systému do tej miery, že naňho nemalo vplyv ani vpichnutie endotoxínu do tela, po ktorom by mal mať bolesti hlavy, zvracanie či horúčku.

Hof za desať rokov prekonal 26 svetových rekordov a popularizoval otužovanie v ľadovej vode a behanie po horách v trenkách. Zároveň obrátil pozornosť Západu späť k dýchaniu.

Predýchajte sa k zdraviu

„Dýchaním možno vedome ovládať nervovú sústavu, imunitnú odpoveď a prinavrátiť si zdravie,“ píše americký novinár a autor James Nestor. Toto všetko potvrdil fascinujúci výskum dýchania, ktorý Nestor približuje vo svojej knihe Dych (Tatran, 2021). Zo všetkých benefitov, o ktorých sa viac dočítate v jednotlivých kapitolách, spomeniem dva.

Zažívať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra, Zdravie

Teraz najčítanejšie