Denník N

Pašované cigarety, štátne investície aj tajná služba. Ruský futbal naštartoval bizarný ústupok

Grafika N - Soňa Ševčíková
Grafika N – Soňa Ševčíková

Rusko síce v 21. storočí nepotvrdzovalo postavenie futbalovej veľmoci na každom turnaji, ale prišli aj úspechy: semifinále Eura 2008 či domáci svetový šampionát pred troma rokmi.

MS 2018 boli interpretované aj ako diplomatický úspech Putina. Darilo sa aj futbalistom. Odpisovaný ruský tím vyradil Španielsko a dostal sa až do štvrťfinále.

Putin sa pred finálovým zápasom medzi Francúzskom a Chorvátskom stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý mu zároveň blahoželal k „perfektnej“ organizácii turnaja.

Udelenie práva organizovať tento šampionát pritom sprevádzali podozrenia z korupcie pri výbere dejiska. Turnaj sprevádzali aj kontroverzie týkajúce sa rasizmu v ruskom futbale, porušovania ľudských práv miestnou vládou či diskriminácie LGBTI komunity v krajine.

Keď Francúzsko vyhralo finálový zápas nad Chorvátskom, Macron bol pri odovzdávaní trofeje a Kyliana Mbappého pobozkal na čelo. V Moskve sa však spustil hustý lejak, a kým Macron či chorvátska prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovićová počas oslavnej ceremónie mokli, nad Putinom držal jeho bodyguard dáždnik, čo sa stalo jedným zo symbolov jeho papalášizmu.

Rusko predtým organizovalo aj olympiádu v Soči a počas MS sa Putin každý deň stretával s prezidentmi a premiérmi zúčastnených krajín. Prezident FIFA Gianni Infantino vtedy povedal: „Ľudia aj policajti na Červenom námestí sa usmievajú. To je skvelé. Presne o tom je Rusko. Toto je nový obraz, aký máme o Rusku.“

Ruský futbal napredoval vďaka veľkým investíciám oligarchov, ktorí sa do tamojších klubov dostali na prelome storočí. Míňali desiatky miliónov eur na nákupy a platy zahraničných hviezd. Napríklad Samuel Eto’o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Politika a európsky futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie