Denník N

Handzuš: Ak sa to nevyrieši, budeme bojkotovať aj majstrovstvá sveta

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čakali sme dva mesiace a nič sa nestalo. Robíme to pre slovenský hokej, nie pre Lintnera, hovorí MICHAL HANDZUŠ za 52 hokejistov, ktorí odmietajú reprezentovať, pokiaľ vedenie nesľúbi férové opakovanie volieb prezidenta zväzu.

Znamená vaše vyhlásenie aj to, že pokiaľ vedenie SZĽH nepristúpi na zmenu stanov a nezopakuje voľbu prezidenta zväzu, nebudú podpísaní hráči reprezentovať?

Povedali sme, že sa nechceme zúčastňovať všetkých akcií SZĽH. K tomu patria aj reprezentačné akcie.

Budete bojkotovať aj majstrovstvá sveta?

Áno. Kým sa to nevyrieši, tak reprezentovať nebudeme. Tak je to napísané.

Prečo ste s tým, že voľby nie sú férové, neprišli už pred nimi? Stanovy sú známe dlhodobo, prezidenti sa takýmto spôsobom volili aj predtým.

Sme aktívni hráči, my sme nekandidovali. Neviem, prečo by sme s tým mali prísť skôr. My hráme hokej, väčšina z nás reprezentuje Slovensko dlhé roky. Keď sa stane niečo, čo nie je z nášho pohľadu úplne normálne, je naša povinnosť sa ozvať. Táto súťaž nebola nastavená spravodlivo a férovo, ako je bežné v iných krajinách. Po tých rokoch, čo sme – najmä my, starší hráči – zažili v reprezentácii všeličo, máme právo sa ozvať a povedať, že toto nie je v poriadku, a stáť si za svojím. Je to úplne normálne a myslím si, že by to tak malo byť.

Stačí vám na zrušenie bojkotu reprezentácie aj verejný prísľub, že sa zmenia stanovy a zopakuje voľba?

Rozprávali sme sa o tom. Ak by prezident zväzu verejne prisľúbil, že budúce leto sa zmenia stanovy a hneď potom sa vyhlási mimoriadny kongres, tak je všetko v poriadku. Verejnosť je kontrolný mechanizmus, aby sa to dodržalo. Všetko sa dá vyriešiť veľmi rýchlo. Záleží na druhej strane, či im na tom záleží alebo nie.

Ak by s tým pán Nemeček súhlasil, kto by bol jeho oponent vo voľbe? Bol by ním pán Lintner, momentálne už šéf Prohokeja (organizácie, ktorá riadi Tipsport ligu)?

Nám ide o princíp, aby boli férové voľby. Môžu byť aj ďalší traja, štyria kandidáti. Nejde o to, kto to bude. Ide o to, že nastavenie súťaže bolo úplne neférové. Deje sa to na celom Slovensku. My to vidíme, všetci sa na to sťažujú. A teraz sa to stalo v našom športe. Keďže sme staršia generácia a veľa sme toho zažili, povedali sme: dosť, toto sa nemôže diať. Musí prísť nová kultúra. Keď sa to stalo v našom sporte, nie sme ticho a budeme sa ozývať, dokým nepríde náprava. Kto bude kandidovať vo voľbách, ktoré budú férové, kde sa nestane, že jeden kandidát môže voliť a druhý nemôže, a každý bude mať rovnakú šancu, to už je vec, ktorá príde potom.

Ak by v takýchto voľbách vyhral pán Nemeček, budete to rešpektovať?

Áno, budeme to akceptovať.

Kto bojkotuje reprezentáciu

Až na dve výnimky sú medzi bojkotujúcimi všetci hráči, ktorí hrali za Slovensko na olympiáde v Soči. Nie reprentácii hovorí aj desať našich najlepších brankárov.

Brankári: Peter Budaj, Ján Laco, Branislav Konrád, Jaroslav Halák, Jaroslav Janus, Július Hudáček, Rastislav Staňa, Peter Hamerlík, Ján Lašák, Marek Čilliak

Obrancovia: Zdeno Chára, Andrej Sekera, Ľubomír Višňovský, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Dominik Graňák, Ivan Baranka, Juraj Mikuš, Karol Sloboda, Michal Sersen, Peter Podhradský, René Vydarený, Tomáš Starosta, Radoslav Suchý

Útočníci: Marián Hossa, Michal Handzuš, Tomáš Tatar, Ladislav Nagy, Marek Viedenský, Branko Radivojevič, Tomáš Surový, Jozef Stümpel, Libor Hudáček, Marek Hrivík, Marián Gáborík, Marcel Hossa, Mário Bližňák, Martin Cibák, Milan Bartovič, Peter Ölvecký, Richard Pánik, Štefan Ružička, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Marcinko, Ľuboš Bartečko, Marek Zagrapan, Richard Zedník, Tomáš Záborský, Roman Kukumberg, Martin Bartek, Lukáš Cingeľ

Koordinujete vaše kroky s pánom Lintnerom?

Vidíte, že jeho meno tam nie je. Ja s ním komunikujem skrz to, že sme robili nejaké spoty k začiatku Tipsport ligy. Snažíme sa mu pomôcť, ako sa len bude dať, aby sa zlepšila kvalita tejto súťaže. Toto je však niečo úplne iné.

Nerobíte to teda pre neho?

Nie, robíme to preto, aby sa konečne nastavila normálna kultúra na zväze. Keď sa pýtate, prečo sa to neriešilo pred minulými voľbami, vtedy bol iba jeden kandidát a nikto neriešil, aký je systém volieb. Keď boli teraz viacerí kandidáti, ukázalo sa, že niekto sa tam môže zabetónovať a zostať tam veľmi dlho. To pre slovenský hokej nie je dobré. Neexistuje kontrola toho, ako prezident vykonáva svoju funkciu. V ďalších voľbách má hneď na začiatku istých vyše 30 hlasov, môže voliť sám seba. To v normálnej spoločnosti nie je v poriadku. Máme dve možnosti. Buď budeme ticho a povieme si: „Však my hráme hokej, nás sa to netýka,“ alebo si povieme: „Dosť, záleží nám na slovenskom hokeji a nebudeme sa na to len ticho pozerať.“ A to sme aj spravili.

Máte nejakú predstavu, ako by voľby mali vyzerať? Kto by mal voliť a kto nie?

Zmeny stanov sú vážna vec a treba širšiu diskusiu, no v princípe ide o toto: určite nemôžu voliť členovia rôznych komisií, ktorí sú zamestnancami zväzu – či už priami, alebo nepriami. Výkonný výbor je tiež navrhovaný prezidentom a aj jeho členovia ho volia na ďalšie obdobie, čo tiež podľa mňa nie je v poriadku. Generálny sekretár je zamestnanec zväzu, tiež volí prezidenta. Je tam 30 hlasov, ktoré sú priamo či nepriamo v spojení s prezidentom. Tí hlavní, čo robia hokej na Slovensku, teda kluby, by mali mať právo zvoliť si svojho prezidenta.

Počet hráčov, ktorý sa podpísal pod aktuálnu výzvu, sa v porovnaní s predchádzajúcou zdvojnásobil. Ako to vznikalo? Obvolávali ste ich, alebo sa sami ozývali?

Naša skupina hráčov sa bavila najskôr medzi sebou. Potom sme si povedali, že začneme komunikovať s viacerými hráčmi a vysvetlíme im situáciu, ako to vidíme. Je to na slobodnom rozhodnutí každého chalana, či sa pridá alebo nie. Vidno, že veľa hráčov s tým súhlasí. Je tam 52 hráčov, ale tá podpora je oveľa väčšia. Chápeme však, že každý hráč je v rôznej fáze svojej kariéry a nie je to ľahké rozhodnutie. 52 mien je veľmi veľké číslo, odzrkadľuje to, že veľká väčšina si myslí, že to, čo sa deje, nie je v poriadku.

Boli aj takí, čo odmietli podpísať z toho dôvodu, že s tým nesúhlasili?

Áno, boli aj takí. Po dôvodoch sme už nepátrali. Ak niekto povedal nie, tak to chápeme, každý má svoj názor. Je to veľmi ťažká situácia, odmietnutie reprezentácie je vec, ktorá ani nám veľmi nesedí. Ale keď sme donútení ísť do krajných riešení, tak, bohužiaľ, človek niekedy musí robiť aj ťažké rozhodnutia. My sme urobili prvé vyhlásenie, kde sme len načrtli, že je možnosť urobiť niečo takéto, kým nepríde náprava alebo sa nezačne širšia diskusia. Dva mesiace sa nič nedialo. Boli sme prinútení prijať toto krajné riešenie, ak sa máme držať svojho postoja. Našich možností veľa nie je. Buď toto, alebo dávať vyhlásenie za vyhlásením, nad ktorými sa kompetentní len zasmejú, ako sme to videli doteraz.

Pokiaľ necúvnete vy ani zväz, tak sa pokojne môže stať, že majstrovstvá sveta neodohrajú tí najlepší hráči. Nebojíte sa, že Slovensko by mohlo v Rusku bez najlepších hráčov vypadnúť do B-kategórie?

Samozrejme, že sa toho bojíme, a nie je to situácia, ktorú by sme chceli. Ak sa to stane, bude to veľmi nepríjemné. Myslíme si však, že tento principiálny postoj, ktorý sme zaujali, je pre dobro slovenského hokeja do budúcnosti. Nie je na nás, aby sa to vyriešilo. Z nášho pohľadu sa to veľmi rýchlo môže vyriešiť v stredu na výkonnom výbore. Táto búrka môže trvať týždeň a všetko bude v poriadku. Vedenie deklaruje, že im záleží na slovenskom hokeji. Teraz môžu ukázať, či im ide o hokej alebo o nejaké iné veci, ktorých sa držia.

Snažili sa vás generálny manažér Róbert Švehla či nový tréner reprezentácie Zdeno Cíger presvedčiť, aby ste až tak na to netlačili alebo boli skôr pasívni?

Komunikácia sa začala koncom augusta, keď sa s nami Robo Švehla stretol na exhibičnom zápase. Veľa nám toho vtedy nepovedal. Tlmočil len mediálnu správu, v ktorej pár dní predtým pán Nemeček oznámil, že treba zmeniť stanovy. V stredu som sa stretol s Robom Švehlom, Robom Pukalovičom (generálnym sekretárom zväzu – pozn. red.) a Zdenom Cígerom. Švehla mi volal, či by sme sa nemohli stretnúť. Tam som im načrtol, akou cestou chceme ísť. Už sme čakali dosť, prešlo dva a pol mesiaca. Oni povedali, že to prednesú na výkonnom výbore.

Naznačili, že by cúvli?

To je už na nich. Povedali, že urobia všetko pre to, aby sa táto situácia vyriešila. Snaha z môjho pohľadu vyzerala úprimne. Budeme veriť, že budú mať dostatok sily na to, aby to vyriešili.

Celé znenie vyhlásenia

S nastávajúcim začiatkom hokejovej sezóny sme sa rozhodli vyjadriť naše nemenné stanovisko k udalostiam, ktoré sa udiali na poslednom kongrese SZĽH. Odmietame sa zmieriť s týmto stavom, a rozhodli sme sa preto nielen opätovne vyjadriť našu nespokojnosť s aktuálnou situáciou, ale aj žiadať o konkrétne zmeny. Zároveň vyhlasujeme, že sa neuspokojíme len s čiastkovými riešeniami, ale budeme trvať na celkovom ozdravení systému voľby prezidenta SZĽH, ktoré vyvrcholí novou voľbou za férových podmienok.

V prvom rade žiadame o zmenu stanov, na ktorej sa chceme podieľať. Cieľom ich úpravy má byť naplnenie základných demokratických princípov v hokejovom hnutí – zástupcovia hokejových klubov a organizácií volia predsedu SZĽH a výkonný výbor, pričom predseda vyberá funkcionárov SZĽH. Tento spôsob voľby by nemal byť pokrivený vytváraním „účelových“ riešení, aké fungujú dnes.

Je nepredstaviteľné, aby funkcionári zväzu a členovia zväzových komisií volili vedenie hokeja, ktoré ich nakoniec menuje. Zároveň neexistuje dôvod na to, aby výlučná právomoc voliť predsedu SZĽH patrila niekomu inému ako tým, ktorí reálne predstavujú hokejové hnutie. Preto tiež žiadame, aby sa tento absurdný stav napravil vyhlásením nových volieb prezidenta SZĽH na základe upravených stanov garantujúcich férový a spravodlivý výber.

Rovnako trváme na principiálnom postoji – nespájať naše mená s aktivitami a akciami SZĽH, kým jeho vedenie nepristúpi k opakovaniu voľby prezidenta za nových pravidiel.

Veríme, že novovymenovaní tréner a generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie naše rozhodnutie pochopia ako úprimnú snahu nastoliť v hokeji novú kultúru. Verejnosti ďakujeme za podporu, ktorá nás nabíja energiou a chuťou nevzdávať sa. Budeme akceptovať nového šéfa zväzu, ktorý vzíde z férovej voľby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie