Denník N

Adamec mohol byť v Reale, Jokl v Barcelone. Ako cynický režim dusil futbalistov, ktorí mu priniesli slávu

Jozef Adamec s trofejou pre víťaza Ligy majstrov. S Trnavou sa v roku 1969 dostal do semifinále tejto súťaže, ktorá sa vtedy ešte volala Pohár európskych majstrov. FOTO TASR - Lukáš Grinaj
Jozef Adamec s trofejou pre víťaza Ligy majstrov. S Trnavou sa v roku 1969 dostal do semifinále tejto súťaže, ktorá sa vtedy ešte volala Pohár európskych majstrov. FOTO TASR – Lukáš Grinaj

V roku 2000 sa konala anketa o najlepšieho slovenského futbalistu 20. storočia. V prvej desiatke sa umiestnil len jeden hráč, ktorý hral za veľký svetový klub.

Hoci sa Peter Dubovský dostal až do Realu Madrid, v hlasovaní fanúšikov skončil štvrtý a v hlasovaní expertov až ôsmy.

Výsledky boli férové. Na Slovensku sa narodili aj lepší futbalisti ako Dubovský. Na rozdiel od neho mali smolu, že boli na vrchole ešte pred Nežnou revolúciou, preto boli nútení stráviť svoje najlepšie roky v československej lige.

Tá vtedy mala kvalitu, no nie až takú ako špičkové ligy v Taliansku, Anglicku, Španielsku či Nemecku.

Najlepší futbalista 20. storočia a vicemajster sveta 1962 Ján Popluhár si chvíľu zahral za Lyon a v Slovane Viedeň. V tomto rakúskom klube uzavrel kariéru aj Jozef Adamec. Kedysi obávaný útočník, ktorý strelil hetrik Brazílii, skončil v ankete druhý.

Prísne pravidlá o možnosti odísť do zahraničia uväznili v Československu aj skvelú generáciu majstrov Európy z Belehradu 1976.

„Emigrácia nestála za to, veď by ma potom nepustili ani len na pohreb rodičov. Takisto by mojich rodinných príslušníkov v Československu šikanovali. Ja som o emigrácii nikdy ani neuvažoval, hoci možnosti som mal. Nebol som na vážkach, pre mňa to bolo jasné nie,“ hovorí majster Európy z Belehradu 1976 Ján Švehlík.

Jozef Adamec s trofejou pre víťaza Ligy majstrov. S Trnavou sa v roku 1969 dostal do semifinále tejto súťaže, ktorá sa vtedy ešte volala Pohár európskych majstrov. FOTO TASR – Lukáš Grinaj

Dáni z Manchestra Bayernu neboli lepší

Už sa nedozvieme, v akých kluboch by skončili slovenské futbalové legendy, ak by počas svojej kariéry žili v slobodnom svete. Vďaka Dánsku však máme modelový príklad, ako by to približne mohlo vyzerať.

Dáni majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Politika a európsky futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie