Denník N

Matovič: Sulík chce rozbiť aj Hegerovu vládu. Rozpočet je len zámienkou

Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 20.52 o reakciu premiéra. Koalícia sa prizerá ďalšej hádke Igora Matoviča a Richarda Sulíka. Od premiéra Eduarda Hegera závisí, či spor urovná ešte pred vypuknutím ďalšej vládnej krízy.

Premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) čaká náročná úloha: urovnať nový spor lídra Obyčajných ľudí a ministra financií Igora Matoviča s predsedom SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Tentoraz sa pochytili pre zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu. V stredu obaja zvolali tlačové konferencie, na ktorých na seba útočili.

„Myslím si, že spomenutý pán bude robiť všetko pre to, aby rozbil Hegerovu vládu, ja budem robiť všetko pre to, aby som mu v tom zabránil,” hovoril Matovič na adresu Sulíka. Vyčítal mu, že rozbil aj jeho vládu, a teraz chce len pokračovať, lebo to má v sebe geneticky zakódované.

Hurvínek, drísty, nebaví ma počúvať…

„Sme stranou rozpočtovej zodpovednosti, s nami nefunguje niečo také, že miliarda sem a miliarda tam. Nedá sa fungovať v štýle Hurvínek válku,“ odkazoval krátko predtým Sulík prostredníctvom médií Matovičovi, ktorý po odchode z premiérskej funkcie zodpovedá za štátnu kasu.

Matovič kontroval ostro a okrem iného ministrovi hospodárstva odkázal, že práve on mu pripadá v ich spore ako Hurvínek. V súvislosti so Sulíkom padali výrazy ako „populistické drísty“, „prízemná politika“, „nebaví ma počúvať“ a „takto sa koalične fungovať nedá“.

SaS sú preňho skôr stranou „rozbíjačov vlády“ než stranou odborníkov a rozpočtovej zodpovednosti. Slobodu a solidaritu počas svojho vystúpenia nazýval „akože koaličným partnerom“ a obviňoval ju, že si vzala ľudí ako rukojemníkov pri svojom zviditeľňovaní sa a naháňaní „percentíčiek“.

SaS nesúhlasí s návrhom Matoviča, aby parlament navýšil výdavky štátneho rozpočtu až o 3,4 miliardy, ich návrh počíta s navýšením o 1,5 miliardy.

„Je to bohapustý populizmus,“ kritizoval Matovič SaS a vyzýval stranu Richarda Sulíka, aby sa „začala správať ako zodpovedný koaličný partner, a nie ako nezodpovedný, cynický a asociálny akože koaličný partner“. Pokračoval, že ak ľuďom sľúbili pomôcť prekonať pandémiu, majú to splniť.

SaS tvrdí, že z vlády nemá dôvod odchádzať, a verí, že sa na úprave rozpočtu dohodnú. Pre spor je do budúceho týždňa prerušené aj rokovanie parlamentu, ten by mal o navýšení rozpočtu hlasovať v stredu.

Premiér vo svojej reakcii naznačil, že má s verejnými vystúpeniami Matoviča a Sulíka problém. „Myslím si, že diskusia o rozličných pohľadoch na položky rozpočtu patrí v prvom rade v rámci koalície za zatvorené dvere. Verejná kritika škodí meritu veci – a tým je dohoda v prospech občanov. Verejnosť by sa mala dozvedieť až o tom, na čom sa koalícia dohodla, a nie, ako sa dopracovala k dohode,“ vyhlásil Heger.

S oboma politikmi intenzívne komunikuje. Koalícia je podľa Hegera pestrá, obsahové spory sú v poriadku, pretože dobré riešenia spravidla vyžadujú diskusiu. „Novela rozpočtu je nevyhnutná. Výdavky, ktoré ministerstvo financií navrhlo zaradiť do novely štátneho rozpočtu, vyplývajú z uznesení vlády a zákonov, ktoré sme spoločne prijali, a preto verím, že pracovné stretnutia budú úspešné a budúci týždeň bude v parlamente novela schválená,“ dodáva Heger v stanovisku, ktoré poskytol tlačový odbor úradu vlády.

Permanentné hádky

Hádkami Matoviča a Sulíka je od začiatku poznačené vládnutie koalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Vzájomne si vyčítajú, kto je zodpovedný za nezvládnutie pandémie. Ich vzťahy eskalovali krátko pred Vianocami, keď Matovič verejne označil Sulíka za idiota a chcel, aby odišiel z postu ministra hospodárstva. Matovič vtedy ako premiér mal právomoc navrhnúť prezidentke Zuzane Čaputovej jeho odvolanie, nikdy to však nespravil.

OĽaNO, ktoré pred rokom vyhralo voľby, v prieskumoch stráca a stráca aj na SaS. V apríli nameral Focus OĽaNO 9,2 percenta. Predbehol ju Hlas s 22,3 percenta, SaS s 11,2 a Smer s 10,9 percenta.

Sulík dnes odkazoval Matovičovi, že nevie, na čo bola minutá miliarda eur, ktorú už vyčlenili na pomoc ľuďom pri zvládaní pandémie. Minister financií oponoval, už 26. februára sa na rokovaní vlády vraj dozvedel, že je minutá, aj preto treba vyčleniť ďalšie peniaze a zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu.

„Toto je tak explicitný dôkaz, že nemá absolútne šajnu, o čom rozpráva,“ vravel Matovič.

Ministrovi hospodárstva v tejto súvislosti pripísal, že to on môže za to, že škody spôsobené pandémiou nie sú vo výške jednej miliardy, ale troch miliárd. Pripomenul mu, že nezvládol kúpiť testy na zisťovanie nakazených covidom-19, ale vlani stihol ísť na dovolenku do Dubaja.

„Niekto sa zodpovedne nesprával, ‚labzoval‘ po svete, tak tie škody sú namiesto jednej miliardy tri miliardy.“

Sulík krátko predtým zasa spochybňoval jeho prácu na ministerstve financií. Spomínal, že vinou Matoviča nemôžu odísť peniaze pre ľudí v kultúre, lebo nepodpísal potrebné dokumenty, no stíha zahraničné cesty do Budapešti a Moskvy, kde riešil vakcínu Sputnik, a do Pittsburghu, kde zas rokoval o situácii v košickom U. S. Steele.

„Potom samotná práca ministra financií stojí,“ komentoval Sulík.

Pre Matoviča je najlepší Boris Kollár

Predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová počas dňa ocenila, že sa Heger snaží nájsť zhodu medzi koaličnými partnermi, a verí, že aj na navýšení výdavkov v rozpočte sa dohodnú.

Matovič ponúkol aj svoje hodnotenie celkovej situácie v koalícii. Pred rokom vraj presadzoval vytvorenie štvorkoalície so stabilnou ústavnou väčšinou v parlamente, pretože sa obával, že niektorí budú emočne nestabilní. Vraj sa obával najmä strany Borisa Kollára, tá ho nakoniec pozitívne prekvapila.

„Sme rodina je najzodpovednejší koaličný partner v koalícii a SaS, bohužiaľ, najviac vydiera a hrá na svoju stranu na úkor iných strán, čiže najmenej tímový hráč, a Za ľudia, tí majú problém sami so sebou, trasú sa v kolenách. Tam skôr očakávam, že sa to veľmi rýchlo rozdelí celé,“ vyhlásil Matovič.

V parlamente má koalícia dosť hlasov na presadenie navýšenia rozpočtu aj bez hlasov SaS. Sulík však povedal, že by to považovali za porušenie koaličnej dohody, pretože návrh vetujú. Ak by ho pretlačili napriek odporu SaS, pravdepodobne by vypukla naplno ďalšia koaličná kríza.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eduard Heger

Igor Matovič

Koaličná kríza

Richard Sulík

Slovensko

Teraz najčítanejšie