Denník N

Predseda Ústavného súdu Fiačan: Po troške sa začala obnovovať dôvera občanov v justíciu (+ podcast a video)

Žiadne mučenie ani neľudské zaobchádzanie sme nezistili, hovorí o väzbe predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate:

  • či sudca môže povedať, že sa hanbí za iných sudcov,
  • ako vnímal odstúpenie Mojmíra Mamojku,
  • či bude rozhodnutie o referende apolitické,
  • prečo sa údržbár Ústavného súdu nevie dočkať odškodnenia od zamestnávateľa.

Ani nie rok po tom, čo vás prezident Andrej Kiska vymenoval za predsedu Ústavného súdu, vám policajti jedného po druhom privádzali do Košíc trinásť sudcov obvinených z korupcie na čele s Monikou Jankovskou. V histórii Slovenskej republiky sa ešte nikdy nič také nestalo. Ako ste to vnímali nielen ako predseda Ústavného súdu, ale aj ako jeden z členov tohto stavu, teda takisto sudca?

Bolo to veľmi náročné. Jednak z hľadiska organizačnej stránky, pretože tam boli veľmi krátke lehoty, v ktorých Ústavný súd musel rozhodnúť, nehladiac na to, že išlo o dosť vysoký počet sudcov. V minulosti sa už stalo, že Ústavný súd rozhodoval o súhlase na vzatie sudcu do väzby, ale bolo to v ojedinelých prípadoch, keď rozhodoval ešte aj o súhlase so samotným trestným stíhaním. Tu bola situácia iná aj vzhľadom na počet, aj vzhľadom na to, z čoho sú tieto osoby obvinené. Nebola to príjemná záležitosť ani z môjho pohľadu ako občana, ani ako sudcu. Samozrejme, Ústavný súd sa s tým riadne vyrovnal, so všetkou cťou a veľmi rýchlo sme rozhodli. Je veľmi dôležité, aby všetky ďalšie úkony a kroky, ktoré nastanú, boli riadne dotiahnuté do konca, vyšetrené. Aby sa aj takýmto dôveryhodným konaním nielen Ústavného súdu, ale aj ďalších orgánov činných v trestnom konaní po troške začala obnovovať dôveryhodnosť v justíciu.

Kauza sa volá Búrka a senát Najvyššieho súdu vylúčil z rozhodovania v tejto veci sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta za to, že v rozhovore pre Denník N povedal, že „v prvom rade by sa mali hanbiť tí, ktorí boli zadržaní, obvinení a niektorí aj vzatí do väzby“. Aj vy si myslíte, že sudca toto nemôže povedať? 

Ku konkrétnemu rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa určite nebudem vyjadrovať. Môžem sa vyjadriť len k tomu, že senát Ústavného súdu vo veci obvineného sudcu Molnára konštatoval porušenie jeho určitých procesných práv bez toho, aby ho prepustil z väzby. Vec sme vrátili Najvyššiemu súdu na nové prejednanie a rozhodnutie, aby procesná chyba ďalej nezaťažovala konanie, v ktorom je sudca Molnár obvinený. Ako sa s tým v ďalšom vyrovnal Najvyšší súd, ste práve povedali, my toto rozhodnutie rešpektujeme. Nemá žiaden súvis s naším konaním. Je na Najvyššom súde, aby toto rozhodnutie odôvodnil.

Video: Rozhovor so šéfom Ústavného súdu Ivanom Fiačanom (Monika Tódová, Martina Koník)

Nie je zo samotného aktu, ktorý sme sledovali takpovediac online – obvinenie z korupcie, rozhodovanie o väzbe toľkých sudcov, zrejmé, že toto bol zahanbujúci deň pre slovenskú justíciu?

Určite to zo všeobecného pohľadu bolo zahanbujúce, ak sa ukazujú takéto podozrenia vo vzťahu k súdnej moci. Naozaj hovorím len vo všeobecnej rovine. Sám som bol niekedy sudca, cítim s týmto stavom a nebolo to dobré. Ale nie je potrebné sa už k tomu vracať. Teraz je kľúčové, aby všetky kauzy, v ktorých sú sudcovia obvinení, boli riadne vyšetrené, či už s tým, alebo oným výsledkom, teda aby v týchto veciach boli vydané konečné rozhodnutia, ktoré budú transparentné, odôvodnené, preskúmateľné a uveriteľné. Len týmto spôsobom obnovíme dôveru v justíciu, ale aj v inštitúcie ako také.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kolúzna väzba

Referendum o predčasných voľbách

Špecializovaný trestný súd

Ústavný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie