Denník N

Prestaňme teoretizovať o palestínsko-izraelskom konflikte

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predstavte si, ako by sme asi fungovali my na Slovensku, keby nás uznávalo len Poľsko a Rakúsko, ale ostatní susedia nie.

Autor je profesor na Katedre politológie FiF UK

Palestínsko-izraelský konflikt je mimoriadne komplexný a komplikovaný. Jednoduché riešenia a ani jednoznačné interpretácie tu nefungujú a nefungujú tu ani šablóny riešení na zdanlivo podobné problémy, ktoré máme v Európskej únii.

Stačí si uvedomiť jednoduchú realitu, že Izrael dodnes nie je formálne uznaný ako štát väčšinou zo svojich susedných krajín. Uznávajú ho len Jordánsko a Egypt. Ostatní v priamom susedstve nie.

Predstavte si, ako by sme asi fungovali my na Slovensku, keby nás uznávalo len Poľsko a Rakúsko, ale ostatní susedia a ani regionálne mocnosti ako Nemecko či Francúzsko nie. S akým pocitom by ste sa každé ráno zobúdzali a večer chodili spať, keby tu bol permanentne stav na štýl toho stavu, ktorý na Slovensku bol v rokoch 1918 – 1920, keď sa naše hranice hýbali a museli sme ich brániť za pomoci talianskych a francúzskych vojsk a našich legionárov?

A ja teda – určitým spôsobom – rozumiem predsedníčke Progresívneho Slovenska Irene Bihariovej, keď volá po rovnakých štandardoch pri dodržiavaní ľudských práv a upozorňuje najmä na utrpenie Palestínčanov v Gaze. Je to vcelku mainstreamový postoj v západoeurópskych sociálnodemokratických stranách a v iných stredoľavicových zoskupeniach. V tomto zmysle predsedníčka PS profiluje svoju stranu v línii s tým, kam by podľa nej mala ideovo patriť. Takáto ideová konzistentnosť napriek nepopulárnosti sa u nás nenosí a Irena Bihariová tu stojí pevne za svojím postojom.

Na druhej strane však každý, kto bol niekedy v Jeruzaleme alebo prechádzal medzi Tel Avivom a Jeruzalemom, chápe, že toto nie sú tie isté životné podmienky, aké poznáme na Slovensku či inde v Únii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Komentáre

Teraz najčítanejšie