Denník N

Už nemáme čo stratiť, sme ochotní ísť aj cestou občianskej neposlušnosti, odkazujú zástupcovia kultúrnej scény

Prázdne pódium aj sála. Kto nemá vonkajšiu terasu, neoplatí sa mu otvárať. Foto - Blue Note Jazz Club
Prázdne pódium aj sála. Kto nemá vonkajšiu terasu, neoplatí sa mu otvárať. Foto – Blue Note Jazz Club

15:10 Aktualizované o stanovisko ministerky kultúry

Spor ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ministra hospodárstvo Richarda Sulíka (SaS) už zasiahol aj kultúrnu scénu. Už tri týždne sú zablokované peniaze, ktoré má dostať ako covidové kompenzácie. Dotačné zmluvy s úspešnými žiadateľmi sú pritom pripravené.

To je pritom len jeden z problémov, ktoré ohrozujú budúcnosť kreatívneho a kultúrneho priemyslu na Slovensku.

Kluby sa nedajú otvoriť zo dňa na deň

Po rokovaní vlády v stredu Sulík vyzval Matoviča, aby prostriedky uvoľnil. „Tri týždne tí, ktorí to potrebujú, čakajú na vyplatenie. Pán minister sa k tomu možno ešte nestihol dostať medzi svojimi cestami do Budapešti, Moskvy a Pittsburghu. Vyzývam ho, aby tak urobil a peniaze sa dostali tam, kam majú ísť,“ povedal Sulík pre TASR.

Podľa neho sa tieto peniaze stali prostriedkom boja medzi ním a Matovičom v téme navýšenia štátneho rozpočtu, ktorý strana SaS v predloženej podobe odmietla.

Zástupcovia kultúrneho a kreatívneho priemyslu v reakcii napísali otvorený list premiérovi a ministerke kultúry.

„Vyzývame vás na okamžité stretnutie s relevantnými partnermi, najmä z nezriaďovanej a ‚živej‘ kultúry, aby ste, spoločne s nami, bezodkladne, rýchlo, účinne, adresne, dokázali nastaviť pomoc pre rok 2021 a rozvojové rámce pre ďalšie roky po pandémii. Už nemáme čas, naši ľudia už nemajú čo stratiť a sú ochotní už ísť aj cestou občianskej neposlušnosti,“ píše sa v spoločnom vyhlásení (celý text nájdete na konci článku).

Hudobná únia Slovenska, Asociácia hudobných klubov, Združenie promotérov a festivalov a ďalších päť organizácií upozorňuje, že nejde len o nevyplatené peniaze zo schémy pre právnické osoby, od konca decembra do konca marca. Problémom je pre ne aj stopnutie dotácií na nájomné a budúcnosť.

„Prvý veľký problém je, že veľa klubov a prevádzok stále ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie