Denník N

Boli to iba bežní turisti, vravia republikáni. Trump nechce vyšetrovanie útoku na Kapitol

Niektorí republikáni tvrdia, že v ľudia v Kapitole boli "bežní turisti". Foto – Flickr/Blink O’fanaye
Niektorí republikáni tvrdia, že v ľudia v Kapitole boli „bežní turisti“. Foto – Flickr/Blink O’fanaye

Snemovňa reprezentantov amerického kongresu schválila vznik vyšetrovacej komisie, ktorá preverí januárové napadnutie Kapitolu. Demokratom pomohli hlasy 35 republikánov, ktorí sa postavili proti svojej strane. Trump aj vedenie Republikánskej strany sa vzniku komisie snaží zabrániť.

Vznik komisie, ktorá zistí, ako je možné, že 6. januára prenikli do Kapitolu stovky ľudí, z ktorých mnohí ohrozovali bezpečnosť kongresmanov, mala byť iba formálnou záležitosťou

Ohrození totiž boli všetci bez rozdielu – do úkrytu utekal Trumpov republikánsky viceprezident Mike Pence aj demokratická predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová, poslanci a senátori bez rozdielu strany sa schovávali vo svojich kanceláriách či v spoločných priestoroch.

Napriek tomu sa okolo vzniku komisie strhla dráma, ktorá inokedy sprevádza iba tradičné ideologické spory, ako sú miera ozbrojenia americkej verejnosti alebo právo žien na interrupciu. Proti vzniku komisie najskôr protestoval exprezident Donald Trump, potom ju začala odmietať aj väčšina republikánskych zákonodarcov.

„Demokrati nachystali republikánom pascu. Republikáni musia pritvrdiť,“ varoval Trump, ktorý svoje vyhlásenia od vylúčenia z Twitteru rozosiela e-mailom. „Ak nebudú vyšetrovať vraždy, potýčky a výbuchy v Portlande, Minneapolise, Seattli, Chicagu a New Yorku, mala by sa táto diskusia okamžite skončiť.“

Bežní turisti na prehliadke

Z existencie komisie sa tak stala výbušná téma, ktorá ešte viac poukázala na nezmieriteľné rozdiely vo vnímaní toho, čo sa začiatkom januára v budove Kapitolu stalo.

Zatiaľ čo demokrati a časť republikánov to vnímajú ako jedno z najvážnejších ohrození demokracie, ktoré „krajina našťastie prestála“, niektorí republikáni, najmä tí sympatizujúci s Donaldom Trumpom, tvrdia, že sa nič hrozné nestalo.

„Hovoriť tomu vzbura je veľká lož. Ako niekto, kto tam bol, vám môžem povedať, že pôda snemovne nebola nikdy napadnutá. Keby ste nevedeli, že tie zábery sú zo 6. januára, mysleli by ste si, že to boli bežní turisti na prehliadke,“ povedal napríklad republikánsky poslanec Andrew Clyde.

Sám je pritom na niekoľkých záberoch, ako sa pred protestujúcimi, ktorých označil za „bežných turistov“, snaží zabarikádovať, aby do rokovacej sály

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Protesty v USA

Svet

Teraz najčítanejšie