Denník N

Sudca Sojka z Michaloviec: Začalo sa to Harabinom, pri ktorom bola väčšina sudcov ticho. Výsledkom je dnešná situácia

Sudca Stanislav Sojka. Foto – archív S.S.
Sudca Stanislav Sojka. Foto – archív S.S.

Michalovský sudca Stanislav Sojka sa verejne ozval proti snahe politikov meniť podmienky väzby. Je to sudca, ktorý sa verejne ozval aj v ére Štefana Harabina, keď väčšina sudcov radšej mlčala. Sojka za to čelil nezmyselnému disciplinárnemu návrhu. V rozhovore sa dočítate:

  • či treba podmienky väzby vôbec meniť;
  • ako si spomína na obdobie spred vyše desiatich rokov, keď dva roky nemohol vstúpiť do budovy súdu;
  • ako si spomína na Moniku Jankovskú, ktorá ako štátna tajomníčka v roku 2017 otvárala michalovský súd;
  • prečo sa ako sudca bál o seba aj rodinu;

Nedávno ste napísali veľmi kritický komentár k pripravovanej zmene podmienok väzby. Čo vás k tomu viedlo?

Na jednej strane to, že z Trestných kódexov sa stáva akýsi trhací kalendár. Trestný poriadok bol za posledných pätnásť rokov novelizovaný päťdesiatkrát. Nepovažujem takýto spôsob menenia takého dôležitého zákona za dobrý a primeraný. Ak by sa mal meniť, tak po nejakom čase a na základe odbornej diskusie. Druhý dôvod bol ten, že do aktuálnej zmeny veľmi zasahuje politika. Cieľom tejto novely je pomôcť konkrétnym ľuďom. Trestný poriadok predsa platil už niekoľko rokov a nikomu to neprekážalo. Zrazu ho potrebujeme rýchlo meniť.

V minulosti ste boli prokurátorom, teraz ste trestným sudcom, čiže máte osobnú skúsenosť s rozhodovaním o väzbe. Je dôvod na nej niečo meniť? 

Systém väzby je nastavený celkom dobre. Nemyslím si, že by sa väzba zneužívala. Necítil som to ako prokurátor a necítim to ani ako sudca. Ak máte niekoho vo väzbe, musíte jeho prípad riešiť rýchlejšie. Máte akoby väčšiu zodpovednosť. Nikto nechce mať vo väzbe človeka len tak. Ak sú dôvody na väzbu, tak sa prípad rieši väzobne, ak to nie je potrebné, tak si neviem predstaviť, že by sa to znásilňovalo.

Od politikov počúvame, že väzba je mučiaci nástroj. Je to tak? 

Keď prokurátor podá návrh na väzobné stíhanie a sudca mu vyhovie, nerozhoduje o podmienkach väzby. To upravujú iné právne predpisy. Nepovedal by som, že väzba je mučiaci nástroj. Ak sú však väzobné podmienky také, že obvinený môže ísť von len hodinu denne, tak by som pripustil nejakú zmenu. Rovnako aj to, aby mohol byť v častejšom písomnom kontakte s niekým blízkym, napríklad s manželkou alebo deťmi. Veď tá pošta sa aj tak kontroluje. Opakujem, že je zaujímavé, že doposiaľ väzba mučiacim nástrojom nebola a zrazu je až teraz, keď sa do nej dostali určití ľudia.

Čo vás ako sudcu hnevá viac, že sa z Trestných kódexov robí trhací kalendár alebo že politici ich chcú meniť účelovo kvôli konkrétnym ľuďom?

Teraz ma viac hnevá to, že sa politicky ide meniť Trestný poriadok v prospech ľudí, ktorí dostali istú právomoc od štátu. Mali chrániť štátny záujem, no oni sú podozriví, že zverenú moc začali zneužívať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie