Denník N

Šovinista, arizátor a spolutvorca ľudáckeho režimu má byť blahorečený? To naozaj?

Ján Vojtaššák (vpravo) na stretnutí s Jozefom Tisom 17. augusta 1940. Foto - Wikimedia
Ján Vojtaššák (vpravo) na stretnutí s Jozefom Tisom 17. augusta 1940. Foto – Wikimedia

Blahorečenie Jána Vojtaššáka by bolo cynickým cirkevným ospravedlnením jeho aktívnej angažovanosti v ľudáckom režime.

Autor je publicista

Prvý pokus blahorečiť biskupa Vojtaššáka zastavil Vatikán v roku 2003 pre nepopierateľné fakty o jeho angažovaní sa v časoch Slovenského štátu a jeho ľudáckeho režimu. Pred dvomi rokmi však slovenské cirkevné kruhy dosiahli opätovné otvorenie procesu, ktorý sa teraz snažia dotiahnuť do konca.

Spišský biskup Ján Vojtaššák nielenže podporoval režim Slovenského štátu, ale sa aj priamo angažoval v jeho politických štruktúrach. Ako dvojnásobný podpredseda štátnej rady bol vysokým ústavným činiteľom. Do štátnej rady ho delegovala Hlinkova slovenská ľudová strana, ktorej prívržencom zostal až do konca vojny. Vatikánsky chargé d’affaires na Slovensku Giuseppe Burzio sa o Vojtaššákovi vyjadril, že má „povesť veľkého šovinistu“. Dokladá to aj vlastnou skúsenosťou, keď intervenoval v prospech poľských kňazov, ktorých spišský biskup vyhnal z fár.

Dňa 26. marca 1942, teda deň po tom, čo odišiel zo Slovenska prvý transport, člen štátnej rady a právnik Ján Balko vypracoval návrh odmietnutia deportácií, v ktorom vyjadril vážne námietky. V diskusii vyzval biskupa Vojtaššáka (a takisto druhého podpredsedu štátnej rady, generálneho inšpektora evanjelickej cirkvi a. v. Bohuslava Klimu), aby zaujal postoj v mene cirkvi. Vojtaššák sa priamej odpovedi vyhol. Giuseppe Burzio v liste štátnemu sekretárovi Vatikánu Luigimu Maglionemu napísal, že bol informovaný, že „monsignor Vojtaššák namiesto toho, aby sa postavil proti nehumánnemu plánu, zaujal úplne pasívny postoj obmedziac sa na nepodstatné námietky“.

Ďalším problémom je Vojtaššákovo akceptovanie pracovných táborov na Slovensku. Nielenže proti ich zriadeniu neprotestoval, ale vo februári 1943 na rokovaní štátnej rady dokonca navrhol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie