Denník N

Nedeľná nekázeň: Káva pre dušu

Ilustračné foto – Ján Krošlák
Ilustračné foto – Ján Krošlák

Ak veríme v nejaký systém, náboženstvo, musí nás to vnútorne meniť na človeka, ktorý druhých dvíha, nie ponižuje.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Už ste asi počuli, že najdôležitejšia vec na svete je voda. Bez nej sa totiž nedá urobiť káva a bez kávy vás všetkých ráno zabijem. Áno, každý z nás potrebuje ráno povzbudenie, aby mohol začať fungovať. A ako je to pravda pre naše telo, tak aj naše srdce potrebuje povzbudzujúci nápoj lásky. Väčšinou ho nachádzame v našich drahých, v našich priateľoch, v hodnotovom systéme, ktorému dôverujeme, ako napríklad Boh, meditácia, pozitívna energia prírody či dokonca aj naše vlastné vnútro, ak sme zvládli náročný proces sebaprijatia. Láska sa testuje práve na jej schopnosti druhého povzbudiť, posilniť, dodať mu silu. Ak nás niečo deptá, vysiľuje, otravuje, ubližuje nám, nemôže byť pre nás zdrojom energie, aj keby sa ukrývalo za veľmi veľkú vznešenosť.

Dokonalý deň sa začína kávou a končí vínom. Hľadáme povzbudenie svojho srdca v láske a v našich vzťahoch; ak sme veriaci, aj s Bohom alebo nejakým typom duchovna. To nás drží cez deň v pocite, že sme milovaní a prijatí. A večer si doprajeme víno, ktoré má skôr účinky spracovať to, čo sme cez deň zmeniť nemohli, kde sme zažili ublíženie, zranenie. Tí, čo majú dobrého životného partnera, sa jej/mu večer posťažujú, čo sa všetko stalo. Alebo v modlitbe priamo Bohu, on je stále na linke. A je to pre nás duchovná hygiena.

Káva okrem povzbudenia v nás buduje vzťahy. Cez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie