Denník N

Je očkovanie tehotných bezpečné, čo robiť, ak som zmeškal druhú vakcínu, a ktoré vakcíny sú vhodné pre vegánov? (otázky čitateľov)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Oslovili sme dvoch lekárov a vedcov, aby odpovedali na otázky čitateľov Denníka N o očkovaní proti covidu.

Odpovedajú: 

Július Hodosy (J. H.), primár urgentu v bratislavskej ružinovskej nemocnici, ktorý pôsobí v Ústave molekulárnej biomedicíny a Fyziologickom ústave Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Peter Sabaka (P. S.), lekár na Klinike infektológie a geografickej medicíny v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Imunita po covide

Je možné, že bude výnimka z očkovania pre ľudí, ktorí mali covid a majú prirodzenú imunitu?

J. H: Ľudia, ktorí prekonali covid a majú protilátky, sú voči ochoreniu nejaký čas imúnni. Problémom je, že nevieme, aký dlhý je ten čas, pretože reakcie sa veľmi líšia. Očkovanie v tomto prípade dáva oveľa väčšiu istotu, že imunologická reakcia bude konštantná a vydrží približne rovnako dlho. Napríklad výnimka, že sa človek nemusí pol roka po prekonaní covidu dať testovať, bola určená tak, že sme sa proste dohodli na základe dostupných dát, že väčšina ľudí má pol roka po prekonaní covidu imunitu. No nemusí to tak byť. Prekonaný covid nie je prekážka očkovania a tým, že sa ľudia zaočkujú, si budú môcť byť svojou imunitnou odpoveďou istejší.

Video: Lekári odpovedajú na otázky čitateľov Denníka N o očkovaní (Autorky: Zuzana Vítková, Martina Koník)

Momentálne sa dá zaočkovať dva týždne po prekonaní príznakového covidu a týždeň po bezpríznakovom. No ľudia nemusia vedieť, že prekonali covid, ak nemali príznaky. Môže vyvolať zdravotné problémy, ak sa táto týždňová lehota nedodrží?

P. S.: Nie. Boli robené štúdie aj na pacientoch, ktorí sa tesne pred očkovaním nakazili ochorením covid-19, a nepreukázali žiadne zhoršenie ochorenia ani výnimočné nežiaduce účinky. Ak by sa zaočkoval niekto, kto sa práve nakazil alebo je v inkubačnej lehote, nie je to problém. Práve naopak, ak by bol v inkubačnej lehote ochorenia, je možné, že bude mať vďaka tomu lepší priebeh.

Nežiaduce príznaky – výber vakcíny

Pokiaľ človek užíva nejaké lieky alebo má nejaké choroby, často sa odporúča poradiť s lekárom, či je očkovanie preňho vhodné. Ako vie lekár vyhodnotiť situáciu, keď v príbalovom letáku vakcín nie je nič špecifikované?

J. H.: Mal by sa rozhodovať podľa toho, ako toho pacienta pozná, čo vidí v jeho karte a z celkovej starostlivosti. Dôležité je poznať aj jeho psychickú stránku. Práve preto by o tom mal rozhodovať praktický lekár, ktorý má komplexné informácie. Realita je však taká, že veľakrát sa praktickí lekári boja napriek tomu, že v podstate neexistuje prekážka očkovania, okrem alergickej reakcie na niektorú zo zložiek vakcíny.

To znamená, že nie je skupina ľudí, ktorí sú z očkovania vyňatí ako celok?

P. S.: Rozhodne nie, len ak je u týchto ľudí alergia na jednu z látok, ktorú vakcína obsahuje. To je jediná absolútna kontraindikácia. Aj vtedy sa dá ako alternatíva zvoliť vakcína, ktorá túto látku neobsahuje.

Pri vakcíne od Pfizeru-BioNTechu sa objavilo podozrenie na zvýšené riziko myokarditídy (zápal srdcového svalu). Je bezpečné, ak sa ňou zaočkujú ľudia, ktorí majú problémy so srdcom alebo takéto ochorenie prekonali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie