Denník N

Prečo je také ťažké prinútiť sa cvičiť? Odrádzajú nás evolučné inštinkty, vraví profesor z Harvardu

Ilustračné foto – Unsplash/Kylo
Ilustračné foto – Unsplash/Kylo

Inštinkt vyhýbať sa zbytočnej telesnej aktivite je prirodzený, to isté robili mnohé generácie ľudí. Naši predkovia síce boli telesne aktívni, ale nikto z nich nedvíhal činky, hovorí profesor evolučnej biológie z Harvardovej univerzity a autor knihy o vývoji cvičenia Daniel Lieberman.

Prečo dodnes veríme, že človek je predurčený na to, aby chcel cvičiť, a že naši predkovia boli výnimoční športovci? Ako by asi reagovali, keby videli bežiaci pás? A čo by sme si mali povedať, keď sa najbližšie budeme nútiť k cvičeniu?

Povedali by ste o sebe, že úprimne rád cvičíte?

Nie som žiaden veľký športovec. Som obyčajný profesor v strednom veku, ktorý v športoch nikdy nebol výnimočne dobrý, ale áno, asi by som to o sebe povedal. Do istej miery som sa vždy rád hýbal a práve vďaka výskumu som sa začal o telesnú aktivitu zaujímať ešte viac. Dnes cvičím rád, ale rovnako ako komukoľvek inému, aj mne to niekedy robí problém.

Vo svojej najnovšej knihe však tvrdíte, že z pohľadu evolúcie neexistuje veľa dôvodov, aby sme si cvičenie práve užívali…

Netvrdím, že cvičenie musí byť nevyhnutne nepríjemné a nikto z nás ho vlastne nemá rád. Cvičenie však považujem za veľmi zvláštne moderné správanie, pre ktoré sa musíme vedome rozhodnúť, a mnoho vrodených inštinktov nás od toho odrádza.

Inštinkt vyhýbať sa cvičeniu je normálny a prirodzený. Platí to pre všetky aktivity, ktoré pre nás zo svojej podstaty nie sú nevyhnutné, ale špeciálne pre tie, ktoré nie sú ani žiadna zábava. A presne toto je dôvod, prečo má väčšina ľudí s cvičením problém – dokonca aj tí, ktorí sa mu venujú pravidelne.

Takže sa nemusím hanbiť, ak sa do cvičenia musím niekedy nútiť a občas si nakoniec ani vôbec nezacvičím?

Vôbec sa nemusíte hanbiť!

Je pravda, že naši predkovia museli byť milióny rokov veľmi aktívni, či už to boli lovci a zberači, alebo farmári. Vždy sa tak však správali buď preto, že museli, alebo preto, že to pre nich bola zábava.

To, čo od ľudí žiadame dnes, ide proti inštinktom. V prvom rade totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Človek

Rozhovory

Šport a pohyb, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie