Denník N

Počasie nebolo na vine. Priehrada v Rudne nad Hronom zrejme nemala kolaudáciu, úrady o problémoch vedeli a nekonali (reportáž)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister životného prostredia Ján Budaj aj vodohospodári tvrdia, že lepšia je žiadna hrádza ako zlá hrádza. Tajch vo vytopenom Rudne nad Hronom nemal podľa nich všetky povolenia. Zlyhali pri tom aj štátne orgány.

Na úvod jedna dobrá správa pre obyvateľov Rudna nad Hronom a okolia. Podľa meteorológov by do konca budúceho týždňa nemali prísť také silné lejaky ako v pondelok pred povodňou.

Ľudia z dediny tak majú čas spamätať sa z najhoršieho a upratať spúšť vo svojich domoch. Miestni hovoria, že na túto povodeň tak skoro nezabudnú, a ani by nemali.

Na Slovensku máme v priemere 118 povodní za rok a bude ich viac. Zatiaľ nedokážeme s určitosťou povedať, že nešťastie v Rudne nad Hronom je výsledkom klimatickej zmeny, vieme však, že nečakané prívalové dažde, sucho a nepredvídateľné počasie sú jej najvýraznejším prejavom v našich končinách.

Na náhly vzostup hladiny dokážu meteorológovia upozorniť najviac niekoľko hodín vopred. V Rudne nad Hronom nemali ani toľko času – pretrhnutie hrádze nečakal nikto.

Došlo k nemu v pondelok po tom, čo v oblasti napršalo minimálne 35 milimetrov zrážok. Je to veľa, ale podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) nie kriticky veľa. „Zrážky neboli až také, že by malo prísť až k takejto katastrofe,” komentovala situáciu Zuzana Danáčová z odboru, ktorý sleduje množstvo vody v riekach.

Cestu k roztrhnutému tajchu lemujú kontajnery plné zatopených vecí z pivníc a záhrad. Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Príčiny pretrhnutia hrádze na Rudnianskom potoku prezývanom Rudnianka teda treba hľadať inde než v počasí. Prívalová vlna si vyžiadala aj jednu obeť – bývalý starosta Stanislav Luky zahynul, keď sa pokúšal zachraňovať veci v pivnici.

Ďalších nebezpečných hrádzí môžu byť po Slovensku desiatky, varuje ministerstvo životného prostredia. Chce ich zmonitorovať a vyzýva na to aj obce.

Kto by si mal z Rudna nad Hronom zobrať ponaučenie? Sú to najmä politici – celoštátni, ale aj lokálni. Naše pátranie po stopách nešťastia, ktoré sme zdokumentovali v dedine, na dne pretrhnutej priehrady aj v lesoch nad ňou, totiž vedie práve k nim.

V tomto texte sme zhrnuli všetko, čo doteraz vieme:

  • Kto výstavbu hrádze povolil a ako dopadlo jej technické posúdenie po dostavaní?
  • Prečo bola hrádza zanesená a čo mohlo prispieť k jej pretrhnutiu?
  • Môže za povodeň ťažba dreva a zlý stav lesov?
  • V akom stave sú podľa odborníkov podobné hrádze?
  • Čo robiť, ak vám hrozí povodeň?
Bager sprietočňuje tok Rudnianky pod hrádzou, ktorá už neexistuje. Foto N – Tomáš Benedikovič

Najslávnejšie auto internetu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie